Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experţii anunţă că eşecul referendumului anti-Chirtoacă menţine situaţia incertă din administraţia Chişinăului

Dorin Chirtoaca

Prezenţa extrem de redusă la referendumul din 19 noiembrie pentru revocarea din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a avut drept cauză atât scăderea popularităţii Partidului Socialiştilor, cât şi poziţia mai multor partide care au chemat alegătorii să boicoteze consultarea, consideră analişti consultaţi luni de Radio Chişinău. Potrivit acestora, după eşecul referendumului din cauza prezenţei scăzute, cel mai probabil se va menţine situaţia actuală din administraţia municipală.

Aproximativ 110.500 de alegători au participat la referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă, ceea ce a reprezentat 17,5%, adică de aproape două ori mai puţin decât minimul necesar pentru validarea acestuia. Locuitorii Chişinăului au fost convinşi de partidele care au îndemnat la boicot, în special de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat (PD), consideră observatorul politic Nicolae Negru. Dar principalul motiv este că a scăzut încrederea electoratului în Partidul Socialiştilor, formaţiunea care a solicitat organizarea referendumului, şi în Igor Dodon, spune el.

'Prezenţa a fost chiar mai mică decât voturile obţinute de candidatul socialist Zinaida Greceanîi la alegerile locale din 2015. Acest fapt relevă o dezamăgire profundă a electoratului socialiştilor', apreciază analistul citat.

Situaţia din municipiul Chişinău va rămâne incertă şi în continuare se va menţine cel mai probabil actuala stare de lucruri - primarul Dorin Chirtoacă rămâne suspendat, iar oraşul va fi condus de un interimar, opinează analistul politic Veaceslav Berbeca. 'Primarul va fi în continuare suspendat, iar Silvia Radu va exercita funcţia de primar interimar până la o decizie definitivă în privinţa dosarului lui Dorin Chirtoacă, sau dacă acesta va fi condamnat, ar putea avea loc alegeri anticipate', a indicat Berbeca, spune Agerpres.

Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu de la sfârşitul lunii mai până acum zece zile când a fost eliberat sub control judiciar, el fiind cercetat într-un dosar de corupţie. Chirtoacă a fost suspendat din funcţie, iar atribuţiile de primar interimar le-a exercitat un timp viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat în acelaşi dosar. Acum două săptămâni, Nistor Grozavu a numit alţi doi viceprimari, dintre care unul - Silvia Radu - a preluat şi interimatul funcţiei de primar general. Partidul Socialiştilor şi Partidul Liberal au contestat legalitatea acestor decizii, considerând că, de fapt, Partidul Democrat (PD) controlează Primăria. PD a negat însă că ar avea interese politice la Primăria Chişinăului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.