Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicațiile farmacistului: Ce este roxadustatul, substanța pentru care a fost suspendată Halep

Facebook/ ROvaccinare
Simona Halep vaccinare

Farmacista Beatrice Speteanu afirmă că în România nu se găsesc medicamente care să conţină substanţa activă roxadustat, cea la care a fost depistată pozitiv Simona Halep. Farmacista a explicat că roxadustat este o substanţă sintetică şi acţionează asemenea unei enzime şi care stimulează oxigenarea în sânge, iar la nivel european există medicamente care conţin această substanţă, utilizate în special în cazul persoanelor care au probleme renale, şi care sunt aprobate, însă se eliberează pe bază de reţetă.

„Este un medicament care, în mod normal, în Europa este autorizat, în România nu se găseşte. Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. Eu ştiam de demult că la noi în ţară există eritropietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile. La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”, a declarat Beatrice Speteanu pentru News.ro.

Aceasta a explicat că roxadustat „este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile, deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului”.

Beatrice Speteanu a mai explicat că în alte state medicamentul se procură pe bază de reţetă.

„Pentru tratarea exact a aceleiaşi afecţiuni, la noi în ţară există eritropoietine. Substanţa aceasta chiar duce la producţia eritropoietinei, producţia hemoglobinei, creşte oxigenarea sângelui. Creşte producţia de celule roşii. (...) Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie - există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere”, a mai explicat Beatrice Speteanu.

CONTEXT

Românca Simona Halep a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate în Tenis pentru un test pozitiv făcut la US Open din acest an. Fostul număr 1 mondial anunțase anterior că își încheie sezonul.

„Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost anunțată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat în cantitate extrem de mică, ceea ce este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, nu mi-a trecut niciodată prin minte să trișez, acest lucru fiind total împotriva valorilor cu care am fost educată. În fața unei situații atât de nedrepte, mă simt complet confuză și trădată.

Voi lupta până la sfârșit pentru a demonstra că nu am luat niciodată în mod conștient substanțe interzise și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul la ieși la iveală.

Nu este vorba despre trofee sau bani. Este despre onoare și despre povestea de dragoste față de jocul de tenis pe care am dezvoltat-o în ultimii 25 de ani”, scrie Halep pe Instagram.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.