Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIA tarifelor la RCA de la anul. Apel disperat al transportatorilor

logan

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere Guvernului sa intervina pentru fixarea unor valori suportabile ale costurilor RCA-Carte Verde, altfel exista riscul majorarii asigurarii auto la peste 1.000 de euro pentru o Dacia Logan, relatează National.

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circula pe drumurile publice, din Romania sau din orice alta tara semnatara a Sistemului Carte Verde. Asigurarea acopera daunele produse intr-un accident cauzat de detinatorul asigurarii (daune materiale si pentru vatamari corporale, deces si daune morale).

Citește și: Dezvăluiri incredibile despre un ziarist celebru: 'E fiu de general de Securitate'

Cotatii in crestere

Potrivit UNTRR, daca in 2013 cotatiile uzuale RCA erau sub 1.000 euro/autovehicul de transport marfuri sau persoane, iar cele exceptionale erau de 3.000 euro/autovehicul, in 2015 cotatiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport marfuri si persoane au trecut de 3.000 de euro/vehicul si au aparut in piata cotatii de peste 100.000 de lei RCA/autovehicul. „Daca astazi cotatiile exceptionale au ajuns sa egaleze pretul unui camion utilizat, in acest ritm de crestere, cu 100% anual, in  cinci ani costul RCA va egala pretul unui camion nou de 96.000 Euro!”, au avertizat reprezentantii UNTRR.  Ei au precizat ca, din 1 ianuarie 2016 intra in vigoare Directiva 2009/138/CE din 2009 – Solvency II, care se va aplica tuturor companiilor de asigurari si reasigurari cu un volum anual de prime de peste cinci milioane de euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane euro. UNTRR estimeaza ca, urmare a efectelor directivei, se va inregistra o crestere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scadere a numarului de asigurati RCA. Acest lucru va duce la alte majorari, in final asigurarea RCA devenind mai scumpa decat autovehiculul asigurat!

Citește și: Reacția liderului PNL Ioan Oltean la acuzațiile că a luat mită 600.000 de euro într-o biserică

Transportatorii mici vor falimenta

In Romania sunt 30.000 de firme de transport marfuri care opereaza 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone. De asemenea, exista peste 4.000 de firme de transport calatori care opereaza 35.000 de autobuze si autocare, in domeniu lucrand 400.000 de angajati. „Imposibilitatea de plati aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier si la mutarea in alte tari a firmelor medii si mari de transport rutier din Romania. Putem asista la majorarea RCA – Carte Verde la valori care pot trece de 1.000 de euro pentru un Logan!”, avertizeaza UNTRR.

Citește și: DNA îi dă lovitura lui Ioan Oltean și altui deputat PNL: Anunțul făcut ACUM de procurori

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.