Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV: Detaliul care face din legea lui Dragnea maculatură ieftină

coalitiatomanilor.org
90

Controversata Lege a Defăimării iniţiat de preşedintele PSD Liviu Dragnea, a stârnit multe dezbateri aprinse.

Un detaliu însă a rămas nesesizat de toţi cei care au comentat această lege: În expunerea de motive a proiectului se arată că acesta vine în completarea legislaţiei comunitare, fiind inspirată de "Convenţia Cadru Europeană pentru Promovarea Toleranţei si Combaterea Intolerantei".

Iată expunerea de motive a proiectului de lege:

"2. Compatibilitatea proiectului de act normativ cu legislatia comunitara in materie

Propunerea legislativa vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de «Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei», propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii".

In cazul adoptarii prezentei propuneri legislative, Romania ar fi primul stat membru al Uniunii Europene care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale."

La punctul 4 din expunerea de motive, acelasi Liviu Dragnea, singur initiator, justifica:

4. Alte acte normative si sau documente internationale din care decurg angajamente

Romania s-a angajat sa promoveze o legislatie moderna in domeniul respectarii drepturilor omului si pentru combaterea discriminarii. Propunerea legislativa a fost inspirata de «Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei» propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii.

Detaliul a fost relatat de site-ul coaliţiaromanilor, care scrie că acest Consiliu European al Tolerantei si Reconcilierii" este de fapt un ONG  international, creat in octombrie 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei, si Moshe Kantor, Presedintele Congresului Evreiesc European" cu scopul de a promova toleranta.

Mai mult, acest "organism european" invocat de Dragnea pentru implementarea Legii Defăimării, care presupune amenzi de până la 100.000 de lei, nu există, lucru confirmat şi de Comisia Europeană, care a răspuns interpelării formulate de europarlamentarul Andrea Molzer, care a cerut explicaţii privind apartenenţa acestui Consiliu şi baza legală a Convenţiei menţionate.

"Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii nu este o entitate a Uniunii Europene, iar Comisia nu furnizeaza nici o finantare pentru el. Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei nu este un document nici al Comisiei Europene, si nici al Uniunii Europene", a raspuns Comisia Europeana, potrivit aceleaşi surse.

Senatul a adoptat pe 7 octombrie, în calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa privind promovarea demnității umane si tolerantei fata de diferențele de grup, potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei. Actul normativ vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice si juridice care discriminează social, sa elaboreze ghiduri de bune practici în materie, sa verifice implementarea masurilor de promovare a demnității umane, dar și să asigure asistenta de specialitate. Potrivit propunerii de lege, persoana care se considera vizată de defăimare socială poate formula, în fața instantei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare.

Cine este "Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii"?

Conform site-ului http://ectr.eu/about-us, "Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii", in engleza "The European Council on Tolerance and Reconciliation", este "un ONG international, creat in octombrie 2008 deAleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei, si Moshe Kantor, Presedintele Congresului Evreiesc European" cu scopul de a promova toleranta.

Asadar, acest "Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii" nu are nimic de-a face cu vreo institutie a Uniunii Europene, asa cum numele ar parea sa sugereze.

Aceeasi neapartenenta la vreo entitate europeana a acestei organizatii este confirmata si de Comisia Europeana pe data de 24 februarie 2014, cand raspunde interpelarii formulate de europarlamentarul Andreas Mölzer, care a intrebat cine e acest Consiliu si ce e cu respectiva Conventie.

"Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii nu este o entitate a Uniunii Europene, iar Comisia nu furnizeaza nici o finantare pentru el. Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei nu este un document nici al Comisiei Europene, si nici al Uniunii Europene", a raspuns Comisia Europeana.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ%3AJOC_2014_265_R_0001

 

Liviu Dragnea, decorat de co-fondatorul Consiliului European al Tolerantei

Moshe Kantor, Presedintele Congresului Evreiesc European si co-fondator al "Consiliului European al Tolerantei", l-a decorat pe Liviu Dragnea pe data de 27 ianuarie 2016 cu ''Compasul Ierusalimului'', cea mai inalta distinctie a Congresului Evreiesc European, afirma Agrepres.

Cu aceasta ocazie Liviu Dragnea a laudat legea "tolerantei" pe care initiat-o.

"Consider ca aceasta lege este un adevarat pas inainte, care va aduce beneficii tuturor cetatenilor nostri si ajuta sa se dezvolte un mediu de întelegere si respect reciproc prin educatie. Aceasta este o chestiune esentiala nu doar acum, ci si pentru  generatiile viitoare. Trebuie sa fim toti in stare sa cream lumea noastra in siguranta, prietenie si securitate", a declarat Dragnea citat de Agrepres.

DETALII AICI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.