Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile României au urcat în septembrie cu 6%, iar importurile au avansat cu 9,2%

www.stirileprotv.ro
bani, lei, bancnote

Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în luna septembrie cu 6%, până la 5,56 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Importurile au avansat în septembrie cu 9,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 6,58 miliarde euro.

În urma acestei evoluţii, deficitul comercial al României a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când a fost 786,8 milioane euro, anunță News.ro.

Citește și: Cozmin Gușă anunță consecințe URIAȘE după modificările Codului Fiscal: 'Este un moment extrem de complex'

Deficitul comercial la opt luni a fost de 8,89 miliarde euro, în creştere cu 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul este acelaşi cu cel din primele opt luni.

În perioada ianuarie-septembrie 2017, exporturile au însumat 46,6 miliarde euro, iar importurile au fost 55,5 miliarde euro.

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în primele nouă luni a fost de 35,36 miliarde euro la exporturi şi de 42,1 miliarde euro la importuri, reprezentând 75,9% din total exporturi şi tot atât din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în aceeaşi perioadă a fost de 11,23 miliarde euro la exporturi şi de 13,4 miliarde euro la importuri, reprezentând 24,1% din total exporturi şi tot atât din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,6% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate (33,6% la export şi respectiv 30,9% la import).

În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% faţă de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro.

Deficitul comercial din 2016 a fost de 9,96 miliarde euro, mai mare cu 19% faţă de 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.