Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziție despre istoria alegerilor democratice din România, organizată de MAI

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

Arhivele Naţionale ale României au organizat, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, la sediul acestei instituţii, o expoziţie despre istoria alegerilor în România, fiind expuse, unele în original, o serie de documente de mare valoare, precum Constituţiile din 1866, 1923 şi 1938, dar şi acte electorale, unele din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

OFICIAL CNATDCU: Laura Codruţa Kovesi NU a plagiat


"Printre documentele expuse, câteva dintre ele de excepţională valoare, pe care le-am expus în original, veţi putea vedea actul electoral din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, din 1864, publicat în Monitorul Oficial, şi apoi cele trei Constituţii care au stat la baza sistemului politic românesc până la instaurarea comunismului - şi anume cea din 1866, care a fost una dintre cele mai avansate din Europa inspirată după Constituţia belgiană, care a fost valabilă până la Marea Unire, apoi Constituţia din 1923, care a stat la baza democraţiei interbelice, şi în fine Constituţia lui Carol al II-lea, în împrejurările politice premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial şi a unui regim de autoritate care nu a permis manifestarea democratică în adevăratul sens al cuvântului", a afirmat Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naţionale, potrivit agerpres.ro.

Vladimir Putin, lovitură de MILIARDE de euro


De asemenea, mai pot fi văzute documente şi extrase de presă, în copie cele mai multe dintre ele, care ilustrează procesul electoral, legate de activitatea comisiei electorale centrale, comisiile locale, listele de candidaţi, însemnele electorale, procesele verbale, relatări în legătură cu neregulile electorale. 

Drăgan a arătat că foarte multe documente şi acte expuse au o legătură cu lucruri şi evenimente din zilele noastre. 

"Legătura este în primul rând reînnodarea firului democraţiei adevărate în această ţară. Democraţia se spune că nu este un sistem perfect, dar e cel mai bun la ora actuală şi, din acest punct de vedere, anumite fenomene care poate că azi sunt criticabile fac parte din acest joc al democraţiei. Noi trebuie să constatăm şi să ne bucurăm că România este în această parte a lumii civilizate, este într-un regim democratic, fără îndoială perfectibil, dar e în continuarea unei tradiţii care are mai mult de 100 de ani. Democraţia nu s-a inventat în 1989 la noi şi nici în zilele noastre", a adăugat directorul Arhivelor Naţionale. 

Expoziţia mai poate fi vizitată şi pe 10 decembrie, cu intrare liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.