Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă câștigă parțialele din Ungaria

jobbik

Partidul ungar de extremă-dreaptă Jobbik a ieşit învingător duminică în alegeri legislative parţiale, care i-au adus primul loc în parlament, notează AFP. 

După numărarea a peste 99% din sufragii, alegătorii circumscripţiei oraşul Tapolca în vestul Ungariei l-au plasat în frunte pe candidatul Jobbik, Lajos Rig (35,3% din voturi), în faţa candidatului partidului conservator Fidesz la putere (34,4%) şi candidatului stângii (26,3%). 

Rezultatele oficiale ar putea fi anunţate abia joi după numărarea voturilor din străinătate, a anunţat comisia electorală. 

"Există o dorinţă de schimbare de guvern în Ungaria şi acum există de asemenea mijloacele de a face acest lucru", a declarat duminică seară liderul Jobbik, Gabor Vona, într-o conferinţă de presă. 

Această victorie este cea mai recentă dovadă a creşterii influenţei extremei-drepte în Ungaria, al cărei cel mai mare scor până în prezent a fost de 20,5% din voturi în alegerile parlamentare de anul trecut. 

Dar acest partid nu a câştigat niciodată un singur loc în parlament. 

În timpul "Marşului pentru viaţă" anual de comemorare a Holocaustului şi la care mii de persoane au participat duminică la Budapesta, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc Ronald Lauder a calificat Jobbik drept "partid extremist ce promovează ura". 

Partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orban şi aliaţii săi creştin democraţi guvernează Ungaria din 2010, cu o majoritate de două treimi în parlament, dar Fidesz se confruntă cu o scădere semnificativă a popularităţii de anul trecut, în urma dezvăluirii unor cazuri de corupţie şi adoptării de măsuri nepopulare ca taxa pe internet, abandonată după violente manifestaţii. 

În februarie, guvernul a pierdut majoritatea absolută în parlament când un candidat independent susţinut de partidele de stânga a câştigat în alegeri parţiale.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.