Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Față de Băsescu, Iohannis beneficiază de un context politic mult mai favorabil

revista presei

România Liberă:

În primul discurs rostit ca preşedinte, după depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a susţinut că „nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”... În plan politic, Iohannis a pledat pentru revizuirea Constituției, schimbarea legislaţiei electorale, reducerea numărului de parlamentari, introducerea votului prin corespondenţă şi a celui electronic, schimbarea legislaţiei partidelor politice, incluzând aici şi finanţarea lor şi a campaniilor electorale... Noul preşedinte s-a angajat că va prezenta în primele șase luni ale mandatului său strategia naţională de apărare a României şi a propus tuturor partidelor parlamentare un consens privind creşterea bugetului Apărării până la cel puţin 2% din PIB... Practic, direcțiile de forță ale noului președinte se suprapun cu cele ale fostului șef al statului. Dacă aceste repere vor fi păstrate, România ar urma să aibă parte de 15 ani de continuitate, începând din 2004, când singurul președinte membru PSD, Ion Iliescu, i-a predat ștafeta lui Traian Băsescu. Față de 2004 însă, terenul politic pare mult mai favorabil pentru îndeplinirea unor astfel de obiective. În urma votului popular din 16 noiembrie, nici un partid parlamentar nu mai îndrăznește să pună bariere în calea justiției. În ultima lună, parlamentarii au aprobat toate solicitările DNA care îi vizau pe politicieni, inclusiv unele rămase restante dinainte de alegeri. PSD, partidul cel mai puternic din Parlament, a abandonat, cel puțin pentru moment, strategia de a face zid în jurul parlamentarilor acuzați de corupție. Un alt obiectiv, cel al votului prin corespondență pentru diaspora, a fost acceptat, cel puțin la nivel declarativ, de toate formațiunile politice. Toate partidele politice sunt de acord cu orientarea pro-atlantică și, punctual, cu majorarea bugetului Apărării, în urma deciziei Summit-ului NATO. De asemenea, toate partidele politice susțin modificarea Constituției sau reducerea numărului de parlamentari. Cu alte cuvinte, chiar dacă partidul din care provine Klaus Iohannis, PNL, este minoritar în Parlament, PSD, care are majoritatea, nu pare a fi în situația de a se opune la vreuna din temele de forță lansate de președinte. Practic, este o situație inversă față de 2004. Atunci, Traian Băsescu, proaspăt învingător în alegerile prezidențiale, a schimbat majoritatea parlamentară, în favoarea Alianței D.A., dar Legislativul a rămas dominat de forțe care s-au opus reformelor. Schimbarea legilor în domeniul justiției, înființarea de noi instituții precum ANI sau ridicarea imunității unor parlamentari s-au lovit de opoziția PSD, dar și a unor partide atrase în coaliția guvernamentală, precum PC. Mai mult, uneori schimbările au fost blocate chiar de către parlamentari PNL sau PD.

Evenimentul Zilei:

Nu sunt de acord cu cei care descriu in termeni sumbri finalul deceniului Băsescu. O spun deschis: nu ma consider nici deziluzionat, nici “trădat”. A facut erori, evident, dar niciuna, dupa stiinta ma, de natură să schimbe identitatea si semnificatia proiectului asumat de reconstructie institutională si morala. Am avut rezerve cand a decis sa sustina pozitia conducerii PMP legata de substituirea candidaturii lui Cristian Diaconescu prin aceea a Elenei Udrea. As fi preferat, poate, să-l aud spunand că, din acel moment, nu se va mai implica in sustinerea unuia sau altuia (alteia) dintre candidati. Dar nu mi se pare un cap de tara, nu vad aici o abdicare de la principiile statului de drept.Mi se pare de o mie de ori mai importanta sustinerea sa pentru DNA si ANI, rezistenta tenace pe care a dovedit-o in războiul cu banda pontocratica. Traian Băsescu a ştiut si stie cine este Victor Ponta, a inteles că se pune la cale o restauratie autoritar-clepotcratică de inspiratie si cu atractie putinista. A tinut piept acestui scenariu, va ramane in istoria onoarei la romani... Revolutia civica din noiembrie 2014 este una din cele mai frumoase si incurajatoare consecinte ale proiectului Băsescu (care, cand vorbim despre statul de drept, ar putea fi numit proiectul Basescu-Macovei). Detractorilor acestui proiect, celor care azi pozează in mari sprijinitori ai lui Klaus Iohannis după ce ani de zile l-au denuntat pe “dictatorul de la Cotroceni”, ca să nu insist asupra scrisorii de pomină trimisă catre Bruxelles in timpul loviturii de stat din fericire esuată din vara anului 2012, le reamintesc că acesta revolutie nu a fost una impotriva lui Traian Băsescu, ci impotriva inamicului jurat al acestuia si al democratiei liberale din România, megaplagiatorul Victor Ponta, planificator, organizator si coordonator al succesiunii de asalturi impotriva statului de drept in Romania.

RFI:

Opțiunile Washingtonului sunt destul de limitate. Pe plan intern, își pot consolida securitatea energetică. În schimb, când e vorba de pedepsirea Coreii de Nord, starea jalnică a economiei acestei țări reduce drastic opțiunile administrației americane. SUA se gândesc la ripostă după ce FBI a confirmat că în spatele atacurilor cibernetice ce au vizat Sony Pictures se află Coreea de Nord. America "analizează în primul rând modalităţi de prevenire a atacurilor cibernetice. Vom coordona acţiunile pentru consolidarea securităţii informatice; avem nevoie de o legislaţie puternică în acest domeniu" – a promis liderul de la Casa Albă vineri, în ultima conferință de presă de anul acesta. El a mai precizat că analizează deocamdată ce metode potrivite de ripostă ar avea Statele Unite. “Nu putem avea o societate în care un dictator dintr-un colț al lumii poate instaura cenzură aici, în Statele Unite. Pentru că dacă asta s/a întâmplat când nu i-a plăcut un film, ar trebui să ne imaginăm ce va face când nu îi va place un documentar sau o știre de televiziune. FBI a anunțat și poutrem confiormă că această țară, Coreea de Nord, e în spatele acestui atac. Au produs multe prejudicii. Și vom riposta. Vom rpisota proporțional, dar când și cum vom dori noi să ripostăm”, a mai spus Barack Obama. Deocamdată, Washingtonul nu a anunțat care ar putea fi ceste măsuri.  "Identificarea autorilor atacului cibernetic este doar primul pas. Sunt analizate modalităţi de ripostă", a comunicat Departamentul de Stat american, după ce Sony a anulat lansarea filmului "The Interview" - o comedie despre asasinarea fictivă a liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.