Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fabrica de instrumente muzicale de la Reghin, cea mai mare în Europa

ebay.de
muzica

Prima vioară din România fabricată în regim industrial, a împlinit 65 de ani, aniversare care a fost marcată, vineri, de fabrica de instrumente muzicale din lemn Hora de la Reghin, singura de acest tip din România și cea mai mare din Europa.

Prima fabrică de instrumente muzicale din lemn din România a fost construită în 1951 la Reghin, în perioada comunistă, iar după Revoluție a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea.

Până în 1951, când s-a decis înființarea primei fabrici de instrumente muzicale din lemn, în România existau doar câteva ateliere mici de lutierit, însă recunoașterea internațională a venit după începerea exporturilor de chitare, viori și violoncele, în 1959. Directorul general al Hora Reghin, Nicolae Bâzgan, a arătat că dacă în 1951 au fost fabricate numai 37 de viori, în prezent fabrica se poate lăuda că de pe porțile sale au ieșit peste 4,5 milioane de instrumente muzicale, iar personalități marcante au avut 'aprecieri elogioase' la adresa produselor de aici. De asemenea, el a arătat că în acest an se vor împlini și cinci decenii de când celebrul violonist sovietic David Oistrakh i-a recunoscut valoarea acestui instrument, cântând cu ea în cadrul Festivalului George Enescu de la București. 'Printre personalitățile care au cântat pe o vioară Hora se numără violonistul David Oistrakh. Ne mândrim că, în 1967, cu ocazia festivalului George Enescu de la București, David Oistrakh a cântat pe una din viorile noastre și a avut aprecieri elogioase asupra calității instrumentelor muzicale de la noi. Gheorghe Zamfir cântă cu naiuri fabricate la Reghin, regretatul Radu Simion cânta tot cu naiuri făcute la noi. Multe din instrumentele noastre au fost exportate și avem din străinătate scrisori de mulțumire și de apreciere, întrucât instrumentale noastre au avut o prestație deosebită, mai ales în Anglia și Irlanda de Nord. Unul dintre instrumentișii Orchestrei Regale ne-a scris că instrumentele făcute de maiștrii lutieri de la Reghin 'sună dacă nu la fel de bine, poate mai bine decât multe din instrumentele vechi italienești' (...) Puține fabrici se pot mândri cu asemenea tradiție îndelungată, pe care vrem să o păstrăm și vrem să fie un exemplu de mândrie a capacității noastre de management, talent, ambiție și perseverență', a spus Bâzgan.

Acesta a precizat că în 1951 producția la Reghin a fost începută de maistrul Roman Boiangiuc cu 4 muncitori, care în acel prim an au putut produce cele 37 de viori, iar în 1989 s-a ajuns la un vârf maxim de 120.000 de instrumente muzicale produse. 'Numărul personalului angajat a crescut, proporțional cu producția. În 1965 se fabricau deja 15.352 de instrumente muzicale, în 1970, Hora producea 40.000 de instrumente muzicale pe an, în 1982 și-a dublat capacitatea de producție, iar în 1989 a ajuns la 120.000 de instrumente. Producția a scăzut din 1989, dar și datorită faptului că forța de muncă s-a diminuat, în special tehnicienii, inginerii, care au beneficiat de o scoatere la pensie înainte de limită. Atunci am pierdut a 7-a parte din efectiv (...) În 2016 am fabricat 76.000 de instrumente muzicale, din care 85% au plecat la export și 15% pe piața internă', a precizat Nicolae Bâzgan.

Produsele reghinene au ajuns de-a lungul anilor la consumatorii de muzică americani, japonezi, europeni, iar mai nou în Brazilia. În 2015, cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa a devenit și cel mai important furnizori european de naiuri, cu o producție lunară de circa 250 de bucăți. Primele încercări de confecționare a naiurilor au fost făcute între anii 1986-1987, după care au fost abandonate, însă în urmă cu 15 ani, după privatizarea societății și preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către angajați, fabrica din Reghin a reînceput fabricarea acestor instrumente, din dorința de valorifica mai bine materialul lemnos care rămânea în urma fabricării viorilor și a altor instrumente. În cei 15 ani, fabrica a ajuns să confecționeze naiuri din zeci de esențe de lemn, cel mai scump instrument fiind cel din abanos, care costă peste 1.000 de euro la poarta fabricii.

Pe lângă viori și naiuri, firma confecționează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale și peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale. Societatea a fost privatizată prin metoda MEBO în 1994, iar din 1996 întreg pachetul de acțiuni a fost preluat de către cei 306 acționari, dintre care nici unul nu deține majoritatea, ceea ce impune ca toate deciziile să se ia prin consens, conform Agerpres. SC Hora SA Reghin are în jur de 300 de angajați și o cifră de afaceri de peste 21,5 milioane de lei, iar cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa de oameni calificați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.