Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familia regala a Spaniei plonjaza in scandal. 'Procesul anului' de coruptie incepe

brandreport.ro

Una din surorile regelui Spaniei, Cristina de Bourbon, urmează să compară luni în faţa instanţei, în deschiderea procesului care are ca obiect unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de corupţie din aceşti ani de criză, de care ea speră totuşi că ar putea scăpa in extremis, comentează AFP.

Într-o sală dominată de portretul fratelui său mai mic, Felipe VI, şeful statului după abdicarea regelui Juan Carlos în 2014, prinţesa de 50 de ani va fi fără voia ei vedeta 'procesului anului', alături de soţul ei şi de alţi 16 inculpaţi.

Anterior, infanta va trebui să treacă prin faţa sutelor de jurnalişti masaţi la intrarea în tribunalul din Palma de Mallorca, capitala insulelor Baleare, şi să îndure strigătele manifestanţilor ca 'justiţia să fie aceeaşi pentru toţi', într-o ţară dezgustată de înmulţirea scandalurilor de corupţie care i-au implicat elitele economice, politice şi princiare...

Cea de a doua fiică a lui Juan Carlos şi a Sofiei, Cristina, este acuzată că a disimulat fiscului venituri provenite din deturnări totalizând 6 milioane de euro din fonduri publice, reproşate soţului ei, Inaki Urdangarin, şi unui ex-asociat al acestuia.

Infanta a susţinut întotdeauna că nu ştia nimic despre aceste afaceri şi că avea o încredere oarbă în soţul ei în cei 18 ani de căsnicie, de care refuză să divorţeze în pofida presiunilor casei regale care încearcă să limiteze efectele toxice ale acestui dosar pentru monarhie.

Sosită de câteva zile de la Geneva, unde trăieşte în exil din 2013, Cristina este 'dispusă să-şi asume prezenţa în faţa instanţei cu toată seninătatea', a declarat presei avocatul ei, Miquel Roca, adăugând: 'Nu ne putem plânge pentru că un cuplu se înţelege şi se iubeşte' şi urmând astfel strategia apărării care îi prezintă drept doi soţi iubitori care fac faţă împreună vicisitudinilor.

Inaki Urdangarin, ex-medaliat olimpic la handbal în vârstă de 47 de ani, şi fostul său asociat, Diego Torres, sunt acuzaţi că au supraevaluat contractele semnate între 2004 şi 2006 de institutul Noos - entitate teoretic cu scop nelucrativ pe care o conduceau - cu guvernele regionale din Baleare şi Valencia.

Potrivit acuzaţiei, beneficiile erau împărţite între mai multe societăţi-fantomă, între care Aizoon, proprietate a Cristinei şi a lui Inaki, care ar fi finanţat cheltuieli ale cuplului, precum şi lucrări costisitoare şi călătorii.

Urdangarin este judecat pentru deturnare de fonduri, fraudă fiscală, trafic de influenţă, escrocherie şi spălare de bani. Procurorul a cerut împotriva lui o condamnare la 19,5 ani de închisoare şi 16,5 ani împotriva lui Torres.

Fost profesor de gestionare a întreprinderilor, Torres a afirmat întotdeauna că regele Juan Carlos era la curent cu afacerile Noos. El a furnizat judecătorului de instrucţie sute de mesaje atribuite lui Urdangarin care ar confirma şi ar impune, zadarnic, citarea ca martor a regelui Felipe VI.

Judecătorul de instrucţie încercase să demonstreze că infanta era parte în afacerile soţului său, dar procurorul s-a opus urmăririlor în acest sens şi ea nu este judecată în final decât pentru fraudă fiscală.

În acest proces, o asociaţie de extremă dreaptă, Manos Limpias (Mâini curate) reprezintă acuzarea publică, dreptul spaniol permiţând unei organizaţii neimplicate şi nici victimă într-o afacere să sesizeze justiţia.

Apărarea intenţionează să pledeze astfel încât prinţesa să scape în final de proces, prin aplicarea "jurisprudenţei Botin". În 2007, Curtea Supremă validase abandonarea urmăririi judiciare în favoarea unui puternic bancher, Emilio Botin, estimând că el nu putea fi judecat pentru că nici parchetul, nici părţile lezate nu ceruseră urmărirea penală.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.