Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fanii Codruţei Kovesi, pe urmele votanţilor lui Cătălin Cherecheş (OPINIE)

florin puscas

"E primar bun, maică, uite ce frumos a făcut oraşul, nu ca ăia dinaintea lui. O mai fi umblat şi el la borcanul cu miere, dar e tânăr, frumos, de-al nostru." Îmi imaginez băbuţele din Maramureş motivându-şi astfel opţiunea pentru Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, reales deşi se afla în arest. Ce nu mi-aş fi imaginat niciodată e că susţinătorii şefei DNA se vor deda ei înşişi la asemenea raţionamente.

Cazul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este, cu siguranţă, unul care pune într-o poziţie ciudată orice persoană onestă. Minune: prietenii lui Ponta denunţă plagiate! Pe de o parte, te cuprinde un disconfort moral la gândul că ai putea deveni părtaş la o manevră pusă la cale de o gaşcă a anchetaţilor, cu scopul precis de a discredita anchetatorul. Pe de altă parte, judecând obiectiv, gravitatea afirmaţiilor unui deputat şi indiciile prezentate de acuzatori cer un verdict urgent. O asemenea discuţie nu poate dura la nesfârşit, nu poate plana ca un scandal latent, mai ales dacă şefa DNA se ştie nevinovată.

Kovesi riscă însă să fie răpusă de propria-i popularitate. În loc să-şi depăşească jena morală şi dihotomia sufletească, pentru un deznodământ sănătos, unii dintre susţinătorii şefei DNA au decis să renunţe la orice tentativă de obiectivitate, să abdice în final de la orice logică. Am asistat la luări de poziţie de-a dreptul înfiorătoare, mult peste ceea ce s-ar putea încadra la principiul "scopul scuză mijloacele". Oameni care, cu alte ocazii, declarau război imposturii intelectuale au ajuns să-şi asume deschis dubla măsură, pentru aşa-zise scopuri nobile.

"Cred că aici e o neînţelegere. Pe noi ne interesează doar un singur lucru: ca ei să ajungă fie (a) la puşcărie fie (b) la reintlnirea cu Dinu Patriciu, oriunde ar fi el acum, astfel încât (c) să nu mai auzim de ei şi de neamurile lor în vecii vecilor, amin. Pe ce cale are loc chestia: ne e indiferent. Cine se ocupă de asta şi de confiscarea averilor lor: nu ne interesează. Dacă are doctorat sau nu pe bune, dacă e pe lista interpolului, dacă e agent străin sau extraterestru, recidivist sau viitor puşcăriabil: NU contează. Atât timp cât îşi face treaba şi un specimen ca Ghiţă, să zicem, ajunge fără un ban şi alături de Voiculescu sau pe însoritele plaiuri pe unde bântuie acum Patriciu, poate persoană asta să fi plagiat şi Biblia şi să fie şi agentul satanic pe pământ: Nu ne interesează. Cancerul în persoană să fie cu credentiale plagiate în Ciumă, nu ne pasă. Cancer, ciumă, tot aia cât ne da rezultatele dorite", scrie pe Facebook un intelectual, iar alte zeci de persoane, intelectuali şi formatori de opinie, îl aprobă şi îi adoptă discursul.

Prin apel inclusiv la anihilarea fizică a persoanelor publice detestate ("reîntâlnirea cu Dinu Patriciu"), susţinătorii Laurei Codruţa Kovesi se coboară la nivelul postacilor agramaţi de pe paginile politicienilor: "X, t-e iubim, că c-a tine nu găsim." Cu deosebirea că un lider de opinie poate fi mult mai periculos decât un trepăduş de Facebook. Votanţii lui Cătălin Cherecheş au măcar argumentul palpabil al oraşului care arată mai bine. Fanii necondiţionaţi ai şefei DNA au probabil în minte un ipotetic bine colectiv, o mult visată dreptate socială, pe care le sabotează însă prin susţinerea ideii că, uneori, plagiatul ar fi acceptabil.

Nu ne rămâne decât să sperăm că, pentru încrederea noastră în instituţii, se va dovedi fără putinţă de tăgadă că lupta anticorupţie din România nu a avut ca vârf de lance o persoană vinovată de furt intelectual.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.