Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fanteziile politice ale dreptei

cubul-rubik-in-politica-romaneasca

În loc sa aștepte să primească pe tavă majorități în Parlament, PNL are trebui să se apuce să lucreze la re-căpătarea credibilității.

Dacă asculți declarațiile unor lideri importanți rămâi cu impresia că meciul numirii premierului se joacă și opțiunile sunt deschise. Zice Klaus Iohannis

"Aritmetic este posibil, dacă și politic, vom vedea.”

Citiți și:  "Iohannis face declarația zilei: Dreapta poate da PREMIERUL

Iar Raluca Turcan, președinte interimar PNL:

„În momentul de față nu avem o propunere de premier, dar dacă vom ajunge în situația de a face propunerea de premier, cu siguranță va fi un om integru, cu siguranță va fi un om implicat, pentru care să vorbească faptele."

Citiți și: Turcan, anunț SURPRIZĂ: PNL vrea alianță cu PMP și ALDE, fără Cioloș/ VIDEO

Ori, aceste așteptări nu au fundament. Conform estimărilor ARP, distribuția mandatelor în Parlament este:

content-image

Astfel, PSD va avea în jur de  222 de mandate, 11 în minus față de de 233 cât constituie o majoritate simplă. Cât de greu este să oprești PSD să obțină aceste voturi? Inimaginabil de greu. Pentru că....

  • Dacă oricare din aceste grupuri alege să defecteze, majoritatea dispare. Cu alte cuvinte, PSD are nevoie de un singur grup parlamentar să i se alăture.
  • ALDE a candidat alături de PSD. Asta înseamnă ca au în  spate voturi și interese mai degrabă ostile PNL. Este de așteptat ca să vedem câțiva ALD-iști cums e "întorc acasă" dacă ALDE schimbă tabăra.
  • Regruparea dreptei se bazează pe depășirea - prin uitare - a anului 2012.. Nu mai sunt acum în PNL nici Antonescu nici Băsescu. Dacă apare Băsescu în peisaj încep sa fie probleme inclusiv în PNL. Probleme, adică migrații.
  • Cu atât mai mult vor fi probleme în USR (niște oameni de acolo au ieșit în stradă în 2012) sau în ALDE (care, fără antibăsism, nu mai are identitate).
  • Anticorupții din USR ar putea avea probleme chiar și cu UDMR, și cu atât mai mult cu ALDE.Probleme, adică migrații.
  • Deși este doar o speculație, mi se pare rezonabil să credem că USR este parțial infiltrat. Serios, dumneavoastră dacă ați fi PSD, nu ați fi infiltrat USR?!?
  • UDMR preferă liniștea. Deci majoritățile "serioase".

Probabil aș mai putea găsi încă atâtea motive Și, observați, vă rog, nu am vorbit de elefantul din încăpere. PSD poate să cumpere parlamentarii la bucată. Nu este nevoie de mulți și, de aceea, nu sunt scumpi. După ce și-a făcut majoritatea, pe urmă Minoritățile, UDMR și poate chiar ALDE vin înapoi de la sine.

Nu planuri de salvare ar trebui să facă PNL, ci damage control, adică limitarea pagubelor. În Occident există dezvoltate chiar teorii despre ce faci când o dai în bară. Anume...

  • Recunoști că ai greșit.
  • Îți ceri scuze.
  • Descrii, dacă nu e prea devreme pentru analiză, natura greșelii.
  • Promiți că nu se mai întâmplă.
  • Arăți ce acțiuni iei ca să te asiguri că nu se mai întâmplă.

Poți sări câte un element dintre cele de mai sus; sau îl poți exprima mai discret.Dar trebuie să treci prin proces odată ce ai făcut o boacănă, dacă vrei să mai recuperezi cât se poate din credibilitate.

Asta are nevoie să facă PNL, nu să vâneze majorități mitologice și mistreți cu colți de argint. Și asta ar trebui să încurajeze cei ce se opun PSD.

Altfel, căderea în sondaje ar putea fi drastică în lunile care vin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.