Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără precedent. Prăpastia între preşedintele SUA şi CIA se adânceşte tot mai mult

Respingând concluziile CIA asupra intervenţiei Rusiei în alegerile americane, Donald Trump a provocat îngrijorarea şi iritarea foştilor spioni americani care se tem că vor asista la apariţia unei prăpăstii fără precedent între viitorul preşedinte şi o sursă crucială de informaţii, comentează joi France Presse, potrivit agerpres.

"Preşedintele ales este singurul american de prim-plan care nu a recunoscut încă faptul că ruşii au dus o vastă campanie secretă împotriva Statelor Unite", a declarat fostul director CIA, Michael Hayden, miercuri, la CNN.

Citeşte şi: 4000 de rebeli şi familiile lor vor fi evacuate din Alep

Fără să-şi ascundă afinitatea cu Vladimir Putin şi intenţia de a restabili relaţii mai cordiale cu Moscova, Donald Trump a respins cu fermitate constatările CIA făcute publice săptămâna trecută, potrivit cărora Rusia a intervenit prin atacuri cibernetice în campania electorală din SUA pentru a-i favoriza victoria.

Donald Trump, care îşi va prelua oficial mandatul la 20 ianuarie, a calificat drept "ridicolă" ipoteza unei intervenţii ruse: serviciile de informaţii "nu ştiu dacă Rusia sau China, sau oricine altcineva (...). Ele nu au nicio idee".

Echipa sa a lovit şi mai mult în celebra agenţie de informaţii americană, afirmând că experţii CIA au fost "cei care au declarat că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă" când de fapt fostul preşedinte irakian nu dispunea de astfel de arme.

Chiar dacă nu este un fapt neobişnuit ca CIA şi Casa Albă să ajungă la concluzii diferite în baza aceloraşi informaţii, este extraordinar faptul că preşedintele ales şi-a exprimat în mod public divergenţele cu responsabili ai serviciilor de informaţii, şi încă într-un mod atât de dispreţuitor şi jignitor", a subliniat un alt fost agent CIA, Henry Crumpton.

Citeşte şi: Armatele Siriei şi Rusiei pregătesc EVACUAREA ultimilor rebeli din Alep

Afirmaţiile lui Donald Trump au suscitat de asemenea reacţii în cadrul Partidului Republican.

Spre deosebire de preşedintele ales, senatorul Lindsey Graham a spus că el crede că "de fapt ruşii au piratat Partidul Democrat", luând apărarea serviciilor de informaţii într-o postare pe Twitter: "Cei care lucrează pentru serviciile de informaţii americane sunt patrioţi".

Respingând concluziile CIA, miliardarul a dat dreptate preşedintelui rus, Vladimir Putin, susţine Michael Hayden. "Referitor la aceste fapte precise, Donald Trump şi Putin spun acelaşi lucru", a insistat el, exprimându-şi îngrijorarea faţă de impactul acestor atacuri publice ale viitorului preşedinte.

Un alt fost şef al spionilor americani, Leon Panetta, prezice la fel ca Michael Hayden că toate criticile formulate de Donald Trump lasă să se întrevadă un început dificil în relaţiile sale cu agenţia.

Fostul director de operaţiuni al CIA, agenţie pentru care a lucrat timp de 32 de ani, Jack Devine apreciază, la rândul său, că poziţia lui Donald Trump este "fără precedent": "Cred că a fost o mare greşeală să dispreţuiască public concluziile agenţiei de informaţii şi a instituţiei pe ansamblu".

Citeşte şi: AVERTISMENT sumbru: Negocierile între Marea Britanie şi UE ar putea dura 10 ani

O altă lovitură pentru serviciile secrete americane: Donald Trump, care îi va succede lui Barack Obama la 20 ianuarie, consideră că nu are nevoie de informările zilnice făcute în mod tradiţional preşedintelui ales cu privire la problemele specifice în timpul perioadei de tranziţie."Le primesc când am nevoie", a spus el. "Ştiţi, sunt o persoană inteligentă, nu am nevoie să mi se spună aceleaşi lucruri cu aceleaşi cuvinte în fiecare zi în următorii opt ani".

Lăsând o umbră asupra credibilităţii CIA, aceste afirmaţii riscă să complice sarcina lui Michael Pompeo numit de Donald Trump pentru a conduce agenţia cu sediul la Langley, şi toţi agenţii săi, spune Henry Crumpton.

"Preşedintele este primul client al informaţiilor CIA. Dacă preşedintele nu le ia în considerare, acest lucru ar putea pune sub semnul întrebării credibilitatea agenţiei în faţa serviciilor de informaţii externe", afirmă el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.