Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Faza activă a operaţiunii militare' în Siria se încheie, anunță Moscova

siria, mayadin

'Faza activă a operaţiunii militare' în Siria, unde armata rusă intervine în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, 'se încheie', a anunţat marţi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, relatează AFP, conform agerpres.ro

'Faza activă a operaţiunii militare în Siria se încheie. Deşi rămân o serie de probleme, această etapă ajunge la finalul său logic', a declarat şeful Statului Major al armatei ruse, citat de agenţii de presă ruse, în cursul unei reuniuni la Soci (sud-vestul Rusiei) cu omologii săi iranian şi turc, în ajunul unui summit tripartit Rusia-Iran-Turcia privind Siria. 

Declaraţiile responsabilului rus sunt un ecou la afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care declara luni seara în cursul întrevederii cu omologul său sirian: 'În ceea ce priveşte activitatea noastră comună în lupta împotriva terorismului în Siria, această operaţiune a ajuns la final'. 

Lansată în 2015, intervenţia militară rusă în Siria a schimbat situaţia permiţând în special armatei siriene să îndepărteze gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) din oraşul antic Palmira şi să-i alunge pe rebeli din bastionul lor de la Alep, în nord. 

Forţele regimului sirian i-au alungat duminică seara pe jihadişti din Boukamal, ultimul fief urban în Siria al SI, care a pierdut cvasitotalitatea teritoriului său şi al cărui 'califat', autoproclamat în 2014, s-a prăbuşit.

În cursul întrevederii, 'Assad a constatat cu satisfacţie că operaţiunea forţelor armate ruse, care a dus la salvarea Siriei, a ajuns la final de facto', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cursul unei conferinţe de presă. 

'Putin l-a corectat puţin, indicând că sunt posibile recidive (...) dar fără a influenţa rezultatul reuşit al operaţiunii în ansamblul său', a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Această nouă etapă nu ar trebuie să marcheze încheierea prezenţei militare ruse în Siria. 

Armata rusă şi-a anunţat în octombrie 2016 intenţia de a transforma instalaţiile portuare de la Tartous (nord-vest) în 'baza navală rusă permanentă'. 

Armata rusă a desfăşurat de altfel avioane de atac şi bombardiere care acţionează de la baza aeriană Hmeimim, în fieful alawit al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în apropiere de Lattakia. 

Această fostă bază a armatei aerului siriană, a fost cedată militarilor ruşi la începutul intervenţiei lor în Siria, la 30 septembrie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.