Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FBI se implică în ancheta asasinării jurnalistei care a dezvăluit Dosarele de corupție Panama Papers

FBI

O anchetă de proporții, cu participare internațională, s-a deschis după uciderea celei mai cunoscute jurnaliste de investigații din Malta. Mașina în care se afla a fost aruncată în aer. Ziarista făcuse dezvăluiri explozive în anchete de corupție, în care era implicat chiar premierul ţării, acuzat că apare într-un scandal de spălare de bani din notoriile Dosare Panama.

Liviu Dragnea, avertisment pentru Mihai Tudose: Vă promit că o să vorbim

Daphne Caruana Galizia tocmai plecase de acasă, de lângă capitala malteza La Valetta, în maşina pe care o închiriase. Explozia a fost atât de puternică, încât autoturismul a fost azvârlit pe un teren din vecinatăte.

Martor: "În câteva secunde am văzut o mică explozie şi m-am speriat. Imediat după aceea a mai fost o explozie, una mare. Maşina a continuat să coboare, derapând în viteză mare, era în flăcări, a trecut pe lângă mine la câţiva metri."

Daphne avea 53 de ani, era publicist la mai multe instituții media, dar a devenit celebră grație unui blog unde dezvăluia cazuri de corupție în care, deseori, erau implicați oameni politici. Inclusiv premierul maltez Joseph Muscat. Jurnalista a scris despre implicarea lui în dosarele Panama și a lansat o adevărată campanie anti-corupție care l-a forțat pe premier să convoace alegeri anticipate în iunie. Fiul victimei acuză acum guvernul de complicitate la crimă.

Matthew Caruana Galizia,  fiul lui Daphne: "Mama mea a fost asasinată pentru că a luat poziţie între statul de drept şi cei care au căutat să încalce legea, asemeni multor jurnalişti puternici. Sunteţi complici, sunteţi responsabili de asta."

Premierul răspunde acestor acuzații,  promițând prinderea și pedepsirea vinovaților: "E un atac mârşav împotriva unui cetăţean şi împotriva libertăţii de exprimare. Nu voi avea odihnă până când nu se face dreptate."

Rețelele sociale sunt pline de mesaje, oamenii deplâng decesul jurnalistei care devenise, așa cum scrie presa malteza, "un WikiLeaks întreg într-o singură femeie". Julian Assange, fondatorul renumitului site, oferă 20.000 de euro recompensă pentru orice informații despre asasinii lui Daphne. În anchetă sunt implicaţi inclusiv specialişti FBI, semn al gravităţii incidentului şi importanţei sale internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.