Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federația Comunităților Evreiești din România își alege noua conducere

Federația Comunităților Evreiești din România

Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic (FCER-CM) își va alege noua conducere la cel de-al III-lea congres, care se desfășoară luni și marți, actualul președinte, deputatul Aurel Vainer, candidând pentru un nou mandat. La lucrările congresului sunt prezenți 81 de delegați, din cei 91.

Președintele Klaus Iohannis și președintele PSD, Liviu Dragnea, au trimis mesaje congresului FCER-CM. Au fost prezenți ca invitați ministrul Educației, Mircea Dumitru, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Iordache, mai mulți parlamentari. "Însușirea la nivel de diversitate precum și combaterea intoleranței, a rasismului, antisemitismului și xenofobiei reprezintă cel mai pios omagiu pe care îl putem aduce culturii mozaice, memoriei Holocaustului și comemorării victimelor sale. România a pornit, cu mai bine de un deceniu în urmă, pe calea cinstirii contribuției pe care comunitatea iudaică a adus-o la dezvoltarea poporului român, dar și asumării responsabilității pentru politicile crude care au fost intentate împotriva acesteia. Holocaustul nu este doar o pagină sumbră în istoria României și a Europei, ci și o lecție pe care a trebuit să o învățăm pe parcursul nostru spre o societate a democrației împlinite. Pentru acesta am salutat și am sprijinit consolidarea cadrului legislativ și a instituțiilor care urmăresc sancționarea simbolurilor fasciste sau xenofobe", se arată în mesajul președintelui Iohannis, prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a reafirmat angajamentul ministerului de care îl conduce față de memoria culturală a comunității evreiești, angajament luat în primul rând pentru educația despre Holocaust. "Este o oportunitate pentru România de a deține în acest an președinția Alianței internaționale pentru memoria Holocaustului. În acest an, dar nu numai avem datoria de a reflecta asupra fragilității unor valori și asupra importanței pe care trebuie să o acordăm toleranței, respectului față de libertățile și drepturile cetățenești și implicit combaterii antisemitismului și xenofobiei", a spus Dumitru. El a adăugat că, în privința educației privind Holocaustul, ministerul colaborează cu instituții în domeniul manualelor școlare pentru a se evita atitudinile antisemite și pentru a oferi tinerilor informații relevante despre pogromurile care au avut loc pe teritoriul României.

"Începând cu anul 2004 au fost distribuite în școli 18 titluri de cărți cu valoare de material didactic, de documentare sau beletristică pe tema Holocaustului, 46.800 de exemplare. Între anii 2000 și 2015 au avut loc 85 de seminarii și programe de formare continuă privind educația despre Holocaust, reducerea intoleranței și antisemitismului, școli de vară și alte pregătiri metodice. De ziua comemorării Holocaustului în România, 9 octombrie 2015, au avut loc acțiuni în peste 500 de unități școlare din 36 de județe", a arătat ministrul Educației.

Florin Iordache, președintele interimar al Camerei Deputaților, a arătat necesitatea unității și înțelegerii între comunități. "Șalomul este cuvântul de ordine pe care societatea românească și lumea întreagă ar trebui să-l aibă în vedere în acest moment pentru că avem nevoie de pace, avem nevoie de rațiune, de înțelegere și modul în care membrii comunității evreiești au dat dovadă că se pot înțelege cu celelalte comunități este un exemplu", a spus Iordache. "Dintr-o organizație având în special o misiune religioasă și de asistență socială, FCER a devenit tot mai mult o adevărată instituție deschisă tuturor de reprezentare națională și internațională, de coordonare a vieții evreiești de pe întregul țării cu noi reușite pentru exprimarea libertății religioase, a vieții de cult mozaic, dar și pe plan social, politic și cultural", se arată în mesajul transmis de președintele PSD, Liviu Dragnea.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a subliniat, la Congres, că prezența Băncii Naționale este un lucru normal. "Avem o relație veche, o relație bună în care lucrăm împreună. Chiar în această perioadă, Banca Națională sprijină demersul președinției de înființare a unui muzeu de memorie a Holocaustului și a comunității evreiești. Lucrăm cu muzeul Holocaustului din Washington pentru a da acest sprijin", a afirmat Olteanu. În prima zi a Congresului, după mesajele invitațiilor, actuala conducere a Federației prezintă rapoarte de activitate, urmate de dezbateri, iar marți va avea loc alegerea noilor organe de conducere, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.