Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Patronatelor din Construcţii, scrisoare deschisă către Guvern: 'Split TVA ELIMINĂ firmele care întâmpină greutăţi'

tva

Federaţia Patronatelor Societătilor din Construcţii a transmis Guvernului o scrisoare deschisă privind implicaţiile Ordonanţei privind plata defalcată a TVA asupra firmelor în insolvenţă şi a celor cu întârzieri la plată. "Acest act normativ, nu numai că îngreunează rămânerea pe piaţă a firmelor, activitatea acestora, dar practic elimină firmele care întâmpină greutăţi, încălcând principiile şi drepturile asigurate de Legea insolvenţei, si afectează major societăţile care – chiar şi numai din greşeală – au întârziat cu plata TVA-ului.", avertizează reprezentanţii FPSC.

Citeşte şi:  Haos TOTAL în Guvern. Premierul Tudose îl CONTRAZICE pe ministrul de Finanţe pe taxa de solidaritate

REDĂM MAI JOS SCRISOAREA ADRESATĂ GUVERNULUI DE CĂTRE REPREZENTANŢII FPSC :

Către: Guvernul României
În atenția Domnului prim-ministru Mihai Tudose

cc. Ministerul Finanțelor Publice
În atenția Domnului  Ionuț Mișa

cc. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
În atenția Domnului Ilan LAUFER

cc. Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social
În atenția Domnului Gabriel Petrea

 

SCRISOARE DESCHISĂ

Referitoare la: amendamentele propuse la Ordonanța 23/ 2017 privind plata defalcată a TVA

Stimate Domnule prim- ministru,

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), organizație reprezentativă la nivel de sector de activitate Construcții civile și industriale și-a exprimat în presă și prin adrese oficiale poziția față de Ordonanța 23/2017 privind plata defalcată a TVA, respingând categoric – în numele firmelor de construcții – introducerea, în mod nefundamentat a acestei poveri fiscale și administrative.

Conform celor mai recente declarații apărute în media, prevederile ordonanței ar urma să se aplice numai firmelor care intră în insolvență, în faliment, sau firmelor care au înregistrat mai multe întârzieri la plata TVA.

Așa cum ne-am poziționat încă de la început și asupra variantei aprobate, dar și asupra propunerii de restrângere a aplicabilității ei la firmele de stat sau care au contracte cu statul, nici această nouă variantă, aplicabilă firmelor în insolvență, nu poate fi acceptată de contribuabilii din domeniul construcțiilor și de mediul privat în general.

  1. Măsura propusă încalcă prinicipiile  fundamentale ale procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, așa cum sunt prevăzute în Legea 85 / 2014, în speță principiul 2, care stipulează ”acordarea unei şanse debitorilor de redresare eficientă şi efectivă a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare judiciară;”
  2. Deși legea le dă o șansă la redresare, ordonanța ar veni să le ia această posibilitate, punându-i într-un evident dezavantaj în raport cu societăți concurente, într-o poziție inferioară concurenților săi în raport atât cu furnizorii cât și cu clienții, sporind dificultatea de redresare a unei societăți aflate deja în incapacitate de plată.
  3. Blocarea lichidităților, cheltuieli suplimentare, probleme administrative și contabile, care vor impacta asupra tuturor contribuabililor ce intră sub incidența legii – în cazul societăților aflate în insolvență – vor constitui poveri, care nu vor mai putea fi gestionate și depășite, piedici în reorganizare și revitalizarea unei societăți aflate, oricum, într-o situație critică, constrângeri suplimentare și inutile.
  4. Similar, aplicarea ordonanței către firmele care au înregistrat una sau mai multe întârzieri la plata TVA, este o dublare a ”pedepsei”, fiindcă și în prezent, pentru fiecare zi de întârziere la plata TVA se aplică penalități și dobânzi. Un operator economic care încearcă – de multe ori prin eforturi greu de imaginat – să își dezvolte afacerea, dar la un moment dat are probleme financiare (datorate neîncasărilor, crizei economice, etc) nu poate fi stigmatizat prin impunerea către clienții săi de a o plăti indirect, fiindcă rezultatul va fi acela că va fi exclus de pe piață, nicio firmă nedorind să intre un contract cu aceasta.
  5. Măsura splitului de TVA – indiferent cu ce amendamente va trece mai departe – dezavantajează doar firmele cu încasările la vedere, preponderent prin bancă (pe baza contractelor cu persoane juridice), spre deosebire de alte entități economice care încasează preponderent cash de la persoane private (unele magazine, localuri publice,comert en gros,servicii etc) și care vor continua activitatea evazionistă nestingherite.

Înțelegând rolul acestei măsuri, credem că există suficiente metode legale pentru recuperarea creanțelor bugetare restante și pot fi luate măsuri suplimentare, sau pot fi modificate acte normative existente.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) vă solicită pe acestă cale retragerea  Ordonanței 23/ 2017 privind plata defalcată a TVA, un act normativ care doar ”pe hârtie” a trecut testul IMM, al cărui impact nu a fost analizat, pentru care – conform informațiilor pe care le deținem – nu a fost solicitată derogare de la Comisia Europeană pentru a face excepție de la Directiva europeană privind TVA, care nu ține cont de glasul organizațiilor care se opun acestei Ordonanțe, care generează o lipsă de predicitibilitate și încredere,  și care va avea efecte negative majore asupra contribuabililor.

Societățile din domeniul construcțiilor, care asigură, alături de celelalte firme din mediul privat, locuri de muncă, fonduri pentru investiții, pensii și salarii, care susțin un aparat administrativ supradimensionat și de multe ori ineficient, care se luptă – în marea lor majoritate – cu rămânerea pe piață, cu lipsa forței de muncă, cu legislația greoaie și birocrație, care aleg să lucreze în și pentru România, credem că nu merită o astfel de ordonanță, ci merită susținere, încredere și predictibilitate.

Citeşte şi:  AVERTISMENT - România, lovită de un GER NĂPRASNIC la iarnă. Specialiştii anunţă şi MINUS 30 DE GRADE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.