Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul internaţional de film de la Berlin şi-a anunţat câştigătorii

CRIENGLISH.com
ursul de aur

Fantezia romantică "Testrol es lelekrol" (''On Body and Soul'') a regizoarei maghiare Ildiko Enyedi a câştigat sâmbătă mult râvnitul Urs de Aur pentru cel mai bun film, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, relatează agerpres.

Pelicula lui Enyedi, una dintre cele patru regizoare din competiţie, care s-a impus în faţa altui film favorit, ''The Other Side of Hope" al cineastului finlandez Aki Kaurismaki, un obişnuit al festivalurilor, spune povestea unui cuplu care descoperă că visează acelaşi vis în fiecare seară. 

"Juriul s-a îndrăgostit de acest film, nu doar pentru calităţile sale, dar şi pentru că ne aminteşte un cuvânt pe care îl folosim uneori prea uşor: compasiune", a declarat preşedintele său, cineastul olandez Paul Verhoeven, citat de AFP. 

Succesul lui Enyedi la Berlinala din acest an este probabil de natură să ofere un nou impuls cinematografiei din Europa Centrală, care a cunoscut o revenire pe scenă în ultimii ani, după o absenţă în urma imploziei comunismului acum 30 de ani, comentează DPA. 

Alţi doi cineaşti din Europa Centrală au câştigat premii la această ediţie a Berlinalei, care, în plus faţă de prezentarea de filme cu teme provocatoare şi contemporane, este o celebrare a cinematografiei Arthouse. 

Apreciata regizoare poloneză Agnieszka Holland a câştigat premiul Alfred Bauer, acordat în memoria fondatorului festivalului, pentru un film care deschide noi perspective, cu pelicula ''Pokot'' (''Spoor''), o comedie neagră ce vorbeşte despre cum încercarea unei pensionare de a crea o viaţă utopică în mediul rural este spulberată prin sacrificarea animalelor de către vânători. 

Ursul de Argint pentru contribuţie artistică remarcabilă a fost acordat Danei Bunescu pentru montajul la pelicula ''Ana, mon amour" a regizorului român Călin Peter Netzer. 

Regizorul franco-senegalez Alain Gomis a fost onorat cu al doilea cel mai important premiu al festivalului, Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului, pentru "Felicite", ce are în centru o cântăreaţă din Kinshasa care încearcă să strângă bani pentru o operaţie a fiului său, victimă a unui accident. 

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă a revenit artistei Kim Minhee din Coreea de Sud, pentru interpretarea unei femei care caută sensul iubirii, în filmul "Bamui honja haebyun-eoseo (''On the Beach at Night Alone''), regizat de Hong Sang Soo, în timp ce Ursul de Argint pentru cel mai bun actor a fost atribuit austriacului Georg Friedrich, pentru rolul unui tată care încearcă să restabilească legătura cu fiul său adolescent în timpul unei călătorii în Norvegia, în filmul "Helle Naechte'' (''Bright Nights''), regizat de germanul Thomas Arslan. 

Chilianul Sebastian Lelio a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cu filmul ''Una mujer fantastica'' ("A Fantastic Woman''), ce face portretul unei femei transsexuale. Actriţa Daniela Vega, ea însăşi transsexuală, a făcut senzaţie la Berlin şi era printre favorite ca cea mai bună actriţă.

Regizorul palestinian Raed Andoni a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun documentar, "Istiyad Ashbah" (''Ghost Hunting''), în care foşti deţinuţi reconstituie evenimente la principalul de Centru de interogare din Israel. 

La capătul unui festival cu o dimensiune politică asumată, juriul Berlinalei (9-19 februarie) a acordat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor finlandezului Aki Kaurismaki pentru comedia dulce-amară "Toivon tuolla puolen '(''The Other Side of Hope"). Este primul film de lung metraj în şase ani al legendarului cineast (''Leningrad Cowboys Go America'', 1989), o declaraţie politică personală cu privire la ceea ce el a descris ca fiind lipsa de umanitate a Europei în faţa crizei refugiaţilor din regiune. 

În 2016, juriul Berlinalei condus de Meryl Streep a recompensat "Fuocoammare", un documentar despre migranţii de la Lampedusa în regia cineastului italian Gianfranco Rosi, în prezent în cursa pentru Oscarul la categoria cel mai bun documentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.