Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIC: Introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri

tva

Introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri și va provoca blocaje majore în activitatea tuturor părților implicate, consideră reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

"Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale. FIC consideră că introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri, fie că vorbim de mici antreprenori sau de mari companii. Această măsură va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate — companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil", se menționează într-un comunicat remis, joi, Agerpres. În opinia reprezentanților FIC, ar fi necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum și întocmirea unui studiu de impact care să evidențieze efectul asupra evaziunii fiscale și costurile pentru mediul de afaceri.

"În cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de 2 ani, sistemul este opțional și implementarea a fost amânată până în anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri", spun investitorii străini. Potrivit acestora, o măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce privește plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedește eficiența sistemului. De asemenea, pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.