Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filipinele confiscă o navă nord-coreeană în virtutea sancţiunilor ONU

pinoyfactsandtrivia.wordpress.com
filipine

Filipinele au anunţat sâmbătă confiscarea unei nave nord-coreene, în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care a înăsprit în mod semnificativ sancţiunile internaţionale decise după testele nuclear şi balistic efectuate de regimul de la Phenian, cele mai drastice sancţiuni din ultimii 20 de ani, conform unor experţi, relatează AFP şi Xinhua. 

Astfel, cargoul Jin Teng, de 6.830 tone, nu va fi autorizat să părăsească portul Subic, situat la nord-est de capitala filipineză Manila, unde se află pe chei de trei zile. Echipajul său va fi expulzat, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei Filipinelor, Manolo Quezon, la postul public de radio Bayan. 

Este primul caz înregistrat de aplicare a sancţiunilor, cele mai drastice de până acum, ce au fost adoptate în noaptea de miercuri spre joi de Consiliul de Securitate. 

"Lumea este îngrijorată din cauza programului militar nuclear al Coreii de Nord şi, în calitate de ţară membră a Naţiunilor Unite, Filipinele trebuie la rândul lor să pună în aplicare aceste sancţiuni", a afirmat purtătorul de cuvânt menţionat. 

O echipă a ONU este aşteptată să inspecteze nava în port, situat în apropiere de o fostă bază navală americană, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului filipinez de Externe, Charles Jose. 

Jin Teng a fost inspectată deja de Garda de coastă filipineză cu ajutorul unor aparate electronice pentru detectarea armelor, a indicat şi purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă, Armando Balilo. Cei 21 de membri ai echipajului sunt "foarte cooperanţi", a mai spus el. 

Coreea de Nord nu are ambasadă în Filipine. Contactate de AFP, ambasadele sale din Thailanda şi în Indonezia nu au dorit să facă vreun comentariu pe acest subiect. 

Jing Teng, având la bord un transport de hrană pentru animale pe bază de cocos, a sosit la Subic joi, venind din Palembang - Indonezia- doar cu câteva ore după votarea sancţiunilor de către Naţiunile Unite. Această rezoluţie, prezentată de SUA, a fost votată în unanimitate, inclusiv de China, singurul aliat al Phenianului. 

La câteva ore după votarea rezoluţiei, Coreea de Nord, din ce în ce mai izolată în problema arsenalului său nuclear, a efectuat tiruri cu şase rachete cu rază scurtă de acţiune în mare, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării. 

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ameninţat de asemenea cu arma nucleară. "Trebuie să fim pregătiţi în fiecare moment pentru a utiliza arsenalul nostru nuclear", a declarat el, citat vineri de agenţia oficială de presă KCNA.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.