Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finalizarea noului sistem de achiziții publice a fost amânată. Pentru ce dată

www.agerpres.ro

Noul sistem de achiziții publice, care va înlocui actualul SEAP (sistem electronic de achiziții publice), ar putea fi gata până la finalul acestui an, deși termenul avansat anterior era 30 noiembrie 2016, a anunțat marți președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș.

"În legătură cu implementarea noului sistem, noi am transmis către colegii de la Agenția pentru Agenda Digitală tot ce ne-am dori noi să conțină noul sistem electronic de achiziții publice, și această dorință a noastră este bazată pe textul Legii care ne instituie anumite obligați. Rămâne ca până la finalul acestei luni ei să transmită varianta de sistem electronic pe care au dezvoltat-o. Studiem foarte atent această problemă, deoarece ea ne ține în loc în anumite puncte ale reformei sistemului de achiziții publice și a ANAP. Însă nu noi suntem proprietarii acestui sistem...", a subliniat președintele ANAP.

Citește și: Erdogan a ratificat acordul pentru proiectul gazoductului Turkish Stream

El susține, însă, că promisiunea fermă din partea Agenției pentru Agenda Digitală este 30 decembrie, dată la care noul sistem ar trebui să fie prezentat în forma finală. "Pe 30 decembrie ar trebui să vedem și noi forma noului sistem de achiziții publice care, în primul rând, ar trebui să fie unul mult mai prietenos, mai facil de utilizat și să includă noutățile legislative. (...) Deocamdată folosim sistemul vechi adaptat pe ici pe colo la noul cadru legislativ", a mai spus Bogdan Pușcaș.

Potrivit acestuia, noul sistem urmează să fie folosit în paralel cu cel vechi o perioadă, care va fi stabilită în contract, probabil șase luni sau un an, și apoi, treptat, să se realizeze migrarea din sistemul vechi către cel nou.

Noul sistem de achiziții publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a achizițiilor publice) care va înlocui SEAP-ul, depășit de noua legislație în domeniu, trebuia finalizat până la finalul lunii noiembrie a acestui an, potrivit estimărilor recente ale președintelui ANAP.

El a făcut aceste precizări în contextul în care funcționarea vechiului sistem, SEAP, a fost menționată ca fiind una din principalele cinci probleme cu care se confruntă participanții la sistem, în aplicarea noilor legi în domeniu, anunță Agerpres.

"Acest sistem (SEAP — n.r.) are câțiva ani buni de funcționare și nu mai răspunde în totalitate nevoilor anului 2016, ca să nu mai spunem că sunt foarte multe prevederi din noul pachet legislativ care nu se regăsesc în funcționalități ale sistemului. Sunt foarte multe întrebări fundamentate de practică. Problema noastră este cum reușim să aducem textul de lege în aplicație ca el să răspundă", a precizat Pușcaș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.