Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda a detonat în secret o rachetă Buk

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat vineri că în ţara sa a fost detonată în secret o rachetă antiaeriană rusească de tipul Buk, în cadrul investigaţiei conduse de Olanda pentru elucidarea circumstanţelor în care un avion Boeing 777 malaezian s-a prăbuşit în iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei, conform concluziilor investigaţiei avionul fiind doborât de o rachetă de acest fel adusă din Rusia, relatează agenţia EFE.

Citește și: Victor Ponta îl 'deconspiră' pe Dacian Cioloș

Preşedintelui finlandez a făcut această precizare la o conferinţă de presă în timpul căreia el nu şi-a ascuns iritarea că informaţia, care ar fi trebuit să rămână secretă, a fost transmisă anterior presei olandeze probabil de către o persoană apropiată anchetei.

Traian Băsescu deconspiră 'SISTEMUL': Uitați de politicieni

Potrivit preşedintelui Sauli Niinisto, în toamna anului 2014 procuratura olandeză a contactat autorităţile de la Helsinki pentru a le cere sprijinul în efectuarea investigaţiei, întrucât armata finlandeză are în dotare rachete Buk, similare cu cea care, conform indiciilor de la începutul investigaţiei, a lovit avionul malaezian.

Citeşte şi: Ghiţă reacţionează dur la interviul lui Kovesi: 'Minte şi manipulează'

Autorităţile olandeze au solicitat celor finlandeze, printre alte probe, să detoneze o astfel de rachetă şi să trimită echipei de experţi resturile proiectilului, care să fie examinate de aceştia.

'Olanda a cerut ca totul să se desfăşoare într-un secret deplin, până la prezentarea vinovăţiilor şi începerea procesului penal, moment în care ar fi fost scoase la lumină dovezile furnizate de Finlanda', a explicat preşedintele acestei ţări.

Citește și: Președintele care l-a numit 'fiu de curvă' pe Obama șochează din nou: Se compară cu HITLER

Totuşi, înainte de a accepta solicitarea Olandei, la sfârşitul anului 2014 autorităţile finlandeze au informat Rusia cu privire la această cerere, având în vedere clauza de confidenţialitate din contractul de achiziţie a rachetelor Buk şi posibila reacţie negativă a Moscovei în momentul în care urma să afle despre această colaborare.

Însă, tot potrivit preşedintelui finlandez, în discuţiile cu Rusia nu a fost aprofundată participarea Finlandei la respectiva anchetă, dar autorităţile de la Helsinki au încercat să respecte, atât cât s-a putut, condiţiile din acea clauză de confidenţialitate.

Citeşte şi: Rudele victimelor accidentului MH17, APEL la Putin: 'Fii bărbat și recunoaște'

Investigaţia a fost efectuată de o echipă autorizată printr-o rezoluţie a ONU şi alcătuită din experţi olandezi, ucraineni, malaezieni, austrieci şi belgieni, echipă condusă de Olanda, ţara din care provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.