Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiscul şi Ministerul Finanţelor dau înapoi: Renunţă la o prevedere extrem de controversată

ministerul finantelor

Reprezentanţii Fiscului şi ai Ministerului Finanţelor dau înapoi. Vor să renunţe la o prevedere extrem de controversată. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au anunțat că iau în considerare modificarea prevederilor potrivit cărora Fiscul ar fi urmat să primească toate datele disponibile despre deținătorul unui card, în cazul plăților electronice.

Citește și: Prima biserică ortodoxă ce introduce messenger pentru credincioşi / VIDEO

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat, joi, pe pagina de Facebook a instituției, că proiectul aflat în dezbatere publică are în vedere creșterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale și scoaterea la suprafață a veniturilor care nu sunt întotdeauna declarate de agenții economici. "Concret, propunerea vizează corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis Agenției Naționale de Administrare Fiscală de către aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului", susțin reprezentanții ministerului.

Citește și: Celine Dion a luat-o razna după ce i-a murit soțul: Ce a putut să facă într-o emisiune TV / VIDEO

Potrivit acestora, datele sunt utile pentru determinarea corectă a bazei impozabile, în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc). "În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa menționată în materialele de presă în sensul eliminării unor date (spre exemplu, numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care instituția emitentă nu le deține. Subliniem faptul că trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hârtie este motivată și de faptul că în statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat", mai spun oficialii Finanțelor.

Citeşte şi: Jurnalist englez, recrutat de Statul Islamic: Totul a ieşit la iveală / FOTO

Proiectul privind Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției din 12 iulie 2016, precizează, în Anexă, la art. 4, alin. (3): "În cazul plăților electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției va comunica Agenției Naționale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacției către instituția acceptantă și următoarele date: a) ID terminal; b) ID comerciant; c) numărul bonului fiscal; d) valoarea bonului fiscal; e) data, ora și minutul emiterii bonului fiscal; f) instituția acceptantă; g) numărul cardului utilizat pentru efectuarea plății; h) cod autorizare plată; i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului cardului". Proiectul legii a fost puternic criticat joi de ONG dedicate protecției drepturilor omului. Astfel APADOR-CH a cerut expres renunțarea la acest proiect. ”Pe lângă faptul că ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe vor să fie mai “tari” decât procurorii (care au, totuşi, nevoie de autorizaţie de la judecător pentru intruziunile grave în viaţa privată), aceste structuri fiscale doresc să se situeze deasupra Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, a spus organizația într-un comunicat de presă, conform Digi 24.

Citește și: Cea mai scumpă cină romantică din lume costă două milioane de dolari: Iată ce primești

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.