Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul fostului presedinte al Moldovei scapa de arest, dar nu si complicele sau

lucinschi

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile într-un dosar în care este acuzat de șantaj și trafic de influență.

În același dosar, Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă.

In acelasi dosar este implicat si ginerele fostului presedinte Traian Basescu, Radu Pricop, precum si un procuror DIICOT.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Sergiu Lucinschi trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Poliția Orașului Voluntari, județul Ilfov, conform programului de supraveghere; să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea organului judiciar; să nu se apropie de ceilalți coinculpați din dosar, precum și de suspecții, denunțătorii, persoanele care au calitatea de martori sau experți în dosarul deschis de DNA.

Sergiu Lucinschi a fost reținut luni noapte de procurorii DNA pentru șantaj și trafic de influență. În dosar a fost reținut și Constantin Comăneanu, ofițer de poliție din cadrul DIICOT, pentru luare de mită.

"În perioada decembrie 2014 — martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)", susține DNA.

Procurorii arată că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Totodată, în același context, Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în același dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influența modul de soluționare al dosarului respectiv.

"Mai mult, pentru a-i întări încrederea, Comăneanu, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depuse de Lucinschi și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său. Din această sumă, la 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comăneanu, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante", mai spune DNA.

Sursa citată menționează că în aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

"În acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente. La 17 martie, pentru acest 'ajutor', Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal lui Lucinschi 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la 24 decembrie", au mai constatat procurorii.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.