Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florentina Ioniță-Radu: 'Spitalul Militar va avea un nou corp de clădire cu 12 etaje, heliport și centru de mari arși'

www.agerpres.ro
Spitalul Militar Central

Un nou corp de clădire cu 12 etaje care va avea peste 30 de săli de operație va fi construit și utilat în trei ani la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr Carol Davila", a declarat, pentru AGERPRES, general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, comandantul unității medicale.

"Domnul Adrian Țuțuianu ministrul Apărării Naționale a aprobat, în urmă cu o lună, proiectul de extindere și modernizare a spitalului, astfel încât în următorii trei ani vor fi asigurate fondurile necesare pentru modernizarea spitalului. Aceasta înseamnă că ceea ce ne-am propus în urmă cu trei ani prinde contur și toate demersurile făcute de noi anterior nu au fost doar un vis frumos. Viitorul, în Spitalul Militar Central, presupune construcția unui nou corp de clădire cu 12 etaje în care se va integra un ansamblu complex de blocuri chirurgicale și o nouă Unitate de Primire Urgențe, toate acestea fiind redimensionate și structurate conform adresabilității din ce în ce mai crescute, a afirmat comandantul.

Potrivit medicului militar, clădirea va fi construită după cele mai moderne criterii și standarde, aplicate în cazul clinicilor de prestigiu din străinătate.

"La acest moment, cred că suntem singurul spital care se poate grupa pe funcțiuni de acuți și cronici, iar această nouă construcție, care se va uni cu vechiul bloc chirurgical va reprezenta partea de acuți a spitalului. Tot în acest pavilion va fi amenajat și un centru pentru tratarea marilor arși, cu sală de operație și terapie intensivă dedicată. Noul pavilion va avea amplasat, deasupra, un heliport", a spus managerul SUUMC.

Citește și: Un ROMÂN a REVOLUȚIONAT medicina! Descoperirea care spune ADIO CANCERULUI

Potrivit acesteia, spitalul beneficiază de o suprafața de aproximativ 9 hectare, iar la momentul construirii, în 1889, era cel mai modern din Europa.

"Noi avem prin decret domnesc această suprafață a spitalului de aproximativ 9 ha, într-un loc strategic ales, la momentul respectiv, iar această suprafață ne dă posibilitatea să structurăm diferit funcționalitatea unității medicale. La momentul la care a fost construit spitalul, în locația actuală, în anul 1889, acesta era cel mai modern spital din Europa. Timpurile au trecut, lucrurile s-au schimbat și reevaluând, alături de colegii mei, situația actuală, am realizat că ceea ce părea un impediment major — structura pavilionară — poate fi transformat într-un imens avantaj, respectiv acela de a dezvolta spitalul pe funcțiuni — acut, cronic, învățământ, cercetare-dezvoltare și, nu în ultimul rând, recuperare medicală. Avem o moștenire pe care trebuie să o păstrăm și să o dăm, la rândul nostru, mai departe, celor care vor veni", a mai spus generalul de brigadă.

Florentina Ioniță-Radu a arătat că vechile pavilioane, unele dintre ele monumente istorice, vor fi renovate și redistribuite unor secții care abordează patologia cronică, cum ar fi secțiile Dermatologie, Oncologie, Radioterapie, Psihiatrie sau cele care necesită circuite speciale precum Pneumoftiziologia sau Bolile Infecțioase.

Tot în contextul modernizării infrastructurii, comandantul SUUMC a precizat că unul dintre actualele pavilioane va avea destinația de îngrijiri paliative și geriatrie, dată fiind nevoia unor servicii medicale și pentru acest segment de populație.

"Din păcate, stresul cotidian declanșează o serie de afecțiuni care nu pot fi tratate în spitalele de urgență, ele necesitând servicii medicale de lungă durată, sens în care încercăm să venim în întâmpinarea celor care au atâta nevoie de atenția noastră și a instituțiilor de protecție socială", a susținut medicul.

Ioniță-Radu a afirmat că Pavilionul C unde se află morga va fi refăcut devenind o destinație de învățământ.

"Clădirea care este emblematică pentru spital este Pavilionul C, actuala morgă, iar ea va fi refăcută în întregime, captând o nouă destinație — de învățământ. Acolo este un amfiteatru care va fi reabilitat pentru că este o bijuterie arhitecturală, în care ne-am instruit, pe rând, atâtea generații de medici militari și aici mă refer atât la cei care mi-au fost colegi, cât și la înaintașii noștri. După Revoluție, clădirea s-a degradat foarte mult și amfiteatrul respectiv a trebuit închis. Iată de ce eu consider că este o datorie pentru mine și pentru cei din generația mea, care am beneficiat de facilitățile oferite de această clădire, să repunem în drepturi ceea ce pentru unii nu înseamnă, poate, prea mult, dar pentru noi înseamnă totul — cinstirea memoriei celor care ne-au fost mentori. Această clădire va beneficia de amfiteatre și săli de curs, fiind destinată formării și perfecționării tinerilor care optează pentru o carieră în medicină, respectiv pentru studenți și rezidenți", a explicat comandantul.

După menționează acesta, sălile de curs vor fi dotate cu simulatoare în care să poată fi aplicate și învățate tehnici și proceduri din medicina de urgență, o gamă largă de intervenții chirurgicale, măsuri de prim ajutor.

"Tot în cadrul acestui proiect vom dezvolta și altă nouă capabilitate — cea de cercetare științifică prin dezvoltarea unei bănci de țesuturi și organe care să susțină programul național de transplant", a susținut medicul militar.

Un alt mare obiectiv îl reprezintă construcția unui centru de sine stătător pentru recuperarea neurologică, neuromotorie și post-traumatică pentru militarii răniți în teatrele de operații, centru care să asigure toate condițiile pentru desfășurarea, la înalte standarde, a tuturor programelor aplicate în domeniu care au ca obiectiv reinserția socială rapidă.

"Pentru a putea face asta vom construi de la zero. Nu vom face adăugiri, nu vom încerca să transformăm niște clădiri vechi. Acest pavilion va dispune de bazine speciale, aparatură medicală dedicată pentru a corespunde nevoilor speciale dar și săli de tratatement, structurate pe mai multe etaje, astfel încât să întrunească capabilitățile unui centru medical modern de recuperare", a afirmat comandantul SUUMC.

În opinia sa, cea mai mare provocare a managementului spitalului va fi realizarea tuturor acestor lucruri fără întreruperea activității unității medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.