Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florian Bodog: 'Operațiile de transplant pulmonar pentru pacienții români, reluate la AKH Viena'

ebihoreanul.ro
florian bodog

De astăzi, centrul de transplant Sfânta Maria va fi inclus în programul național de transplant, a anunțat ministrul Sănătății, Florian Bodog. El a precizat că au fost deblocate și transplanturile pentru pacienții români internați la clinica AKH din Viena.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a semnat astăzi ordinul prin care include în programul național de transplant pulmonar spitalul Sfânta Maria. O hotărâre de guvern va fi adoptată în această săptămână. "Începând de astăzi, centrul 'Sfânta Maria' va fi inclus în programul naţional de transplant pulmonar şi depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei medicale şi managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţă pentru pacienţi. (...) Este şi o condiţie pusă de către clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar", a subliniat ministrul Sănătăţii, conform TVR.

În următoarele zile, pacienții vor fi evaluați și puși pe listele de așteptare de la spitalul din București. Chirurgii de aici vor putea face transplant pulmonar doar pentru pacienții care au anumite afecțiuni, potrivit ministrului Sănătății. Ceilalți vor fi puși pe listele de așteptare de la spitalul AKH din Viena. "Am primit oficial răspunsul de la spitalul AKH şi să vă anunţ cu satisfacţie că a fost deblocată situaţia şi că spitalul AKH va face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În acelaşi timp, spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În acelaşi timp, vreau să vă spun că dânşii vor face şi un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat dorinţa de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa în acest domeniu", a indicat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Pentru o primă etapă, clinica AKH Viena s-a angajat să facă 10 operații de transplant pulmonar. 5 pacienți sunt în procedură de evaluare pentru astfel de intervenții. Ministrul Sănătății nu a putut preciza ce costuri vor fi decontate pentru spitalul Sfânta Maria din Capitală. Centrul din Sibiu care a susținut că poate efectua astfel de intervenții mai are nevoie de câteva documente pentru ca dosarul depus în acest sens să fie analizat. "Dosarul depus la ANT (Agenția Națională de Transplant n.r.) este incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experienţă în transplant şi până în acest moment nu a fost depusă", a indicat ministrul Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.