Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu confirmă datele Eurostat: Deficitul bugetar de 4,1% la şase luni este corect

Facebook
Florin Cîțu

Senatorul PNL Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei pentru buget-finanţe, a declarat joi că deficitul bugetar de 4,1% la şase luni este corect, iar faptul că guvernanţii ştiau de acesta este demonstrat de rectificarea bugetară, informează agerpres.ro

"Trebuie să înţelegem toţi că cei de la Eurostat iau informaţiile din România. Deci 4,1% este corect. Faptul că ştiau de acest deficit este demonstrat de rectificarea bugetară. După ce au ştiut că acest deficit s-a dus la 4,1% au tăiat 10,6 miliarde de lei de la investiţii. Nu cred că ajung, urmează o a doua rectificare pentru a se încadra poate în acel 3% pe cash, ceea ce înseamnă pe ESA, pentru că acel deficit este pe ESA, 3,2 - 3,3%. Deci nu cred că pe ESA vom fi sub 3%. Şi ESA este ceea ce contează pentru Comisia Europeană", a precizat Cîţu, după o întâlnire la Parlament cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene şi pentru buget, finanţe, bănci. 

Referitor la evoluţia deficitului bugetar, Cîţu a precizat că la nouă luni acesta este de 0,81%, ceea ce înseamnă "dublu" faţă de anul trecut. 

"În condiţiile în care ai tăiat investiţiile cu 10 miliarde, ai introdus taxe noi, ai o creştere economică mai mare cu două puncte procentuale faţă de anul trecut, este clar că situaţia se deteriorează rapid. Şi asta îţi arată acel deficit la şase luni, la 4,1%, o situaţie care se deteriorează rapid. Şi ca o comparaţie, anul trecut aveai un deficit de 0,49 şi ai terminat cu un deficit pe ESA de 3,1. Acum suntem la 0,81 şi cheltuielile sunt mult mai mari ca anul trecut. Deci trebuie să taie mult mai mult din investiţii sau de unde or mai tăia ei, pentru a se putea încadra într-un deficit similar cu cel de anul trecut. Dar şansele sunt foarte mici", a afirmat senatorul liberal. 

Cât priveşte impozitul pe venit, Cîţu a susţinut că guvernanţii "nu au avut niciodată intenţia" să reducă impozitul pe venit la 10%. 

"Celor de la Comisia Europeană li s-a comunicat un impozit pe venit de 12% şi reducerea contribuţiei la 36% şi nu la 35% cum ne spusese nouă. Asta înseamnă că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, chiar şi pentru cei care sunt acum în sectorul bugetar, unde le-au crescut veniturile cu 22,75%, chiar şi pentru aceia va însemna o scădere a salariului net, pentru că acele calcule erau făcute când rămânea venitul constant cu 35% la contribuţii şi 10% acum este clar că le mănâncă mai mult din net", a afirmat senatorul. 

În Marea Britanie şi România, deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În Uniunea Europeană şi în zona euro, deficitul guvernamental a urcat cu 0,2 puncte procentuale, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni. 

Deficitul guvernamental al României a urcat de la 3,6% din PIB în primul trimestru din acest an, la 4,1% în perioada aprilie-iunie 2017, în timp ce în Marea Britanie deficitul a urcat de la 1,1% la 3,4%. Totuşi, România are cel mai ridicat nivel al deficitului din UE (unde acest indicator s-a situat la 1,3% în trimestrul doi din 2017).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.