Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul Proprietatea, apel URGENT la adresa lui Iohannis - NU promulgați această lege

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare catre Presedintele Klaus Iohannis subliniind mai multe motive care, in viziunea Fondului, reprezinta o baza puternica pentru nepromulgarea unei legi adoptate recent de Parlament si care aduce modificari Ordonantei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor, intrucat obstructioneaza puternic dezvoltarea economica a tuturor porturilor romanesti.

Argumentatia Fondului este bazata atat pe considerente de constitutionalitate, cat si de natura economica, reliefand articole din lege care incalca prevederi constitutionale, in plus fata de impactul economic negativ si privilegiile nedrepte generate in favoarea operatorilor portuari.

Citește și: Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: legături STRÂNSE cu serviciile secrete/PROFIL

Dintr-o perspectivă constituțională, în viziunea Fondului, legea porturilor încalcă:

 Multiple principii care protejează libertatea economică, economia de piață liberă, libertatea comerțului, concurențaloială, precum și nediscriminarea, întrucât legea îngheață chiriile la tarifele minime din prezent pentru următorii 10ani și favorizează un număr limitat de operatori portuari care vor beneficia de aceste tarife.

 Dispozițiile constituționale referitoare la realizarea justiției prin instanțele judecătorești. Legea impune înființareaunui Consiliu de Supraveghere, care va avea puterea să decidă în cazul unor potențiale conflicte între operatoriiportuari și administrațiile porturilor, creând astfel un substitut pentru instanțele de judecată, ceea ce esteneconstituțional. Mai mult, deciziile Consiliului vor fi puse în aplicare imediat, conferind acestei noi entități puteridiscreționare.

În plus, Fondul atrage atenția asupra considerentelor de natură economică care fundamentează necesitatea re-examinăriilegii de către Parlament:

 Creează premisa unui uriaș transfer de avuție de la companiile cu capital de stat, care administrează porturile,către operatori portuari privați.

 Nivelul chiriilor și structura acestora ar trebui stabilite în funcție de cerere și ofertă, nu prin lege, acest lucrureprezentând un precedent extrem de periculos.

 Restrânge concurența și oportunitatea egală atât pentru operatorii existenți, cât și pentru investitorii noi, astfellimitând potențialul de dezvoltare a Portului Constanța, precum și a tuturor porturilor românești aflate la MareaNeagră, dar și cu ieșire la Dunăre.

Comentand despre potentialele consecinte negative ale implementarii Legii Porturilor, Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea si Manager de Portofoliu, declara:

„Estimarile noastre arata ca, numai in cazul Portului Constanta, pierderile din incasarea chiriilor derizorii stabilite in baza tarifelor platite in prezent de primii 5 operatori portuari ajung la circa 26 milioane Euro pentru urmatorii zece ani. Acesti 5 operatori ocupa 37% din suprafata portului si au finalizat contractele de inchiriere in urma cu multi ani prin negocieri directe. Doar circa 10% din suprafata inchiriata din Portul Constanta a fost atribuita in circumstante transparente prin licitatii publice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.