Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul semi-obscur din Guvernul PSD. Unde s-au scurs 7,5 miliarde de lei

guvern

Guvernele USL și PSD conduse de Victor Ponta au "direcționat arbitrar" 7,536,651,472 de lei în perioada iunie 2012-decembrie 2015, apogeul fiind atins în anul prezidențial 2014, o parte din banii statului fiind folosiți pentru "atragerea unor primari" la PSD, se arată într-un raport publicat de think tank-ul Expert Forum care reunește experți în politici publice și administrație. Raportul integral aici (PDF)

"Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcţionaţi arbitrar pentru susţinerea propriilor primari de către partide şi pentru atragerea altora" - este concluzia raportului 'Clientelismul politic 2012-2016'.

Din studiu reiese că Fondul de rezervă a fost mărit de 15 ori în anul prezidential 2014. Seful Guvernului care a marit de 15 ori Fondul de rezerva a fost Victor Ponta, care a candidat in acelasi an la alegerile prezidentiale, iar ministrul Dezvoltarii a fost condus atunci de seful campaniei prezidentiale a PSD, ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea.

Realizatorii studiului apreciază că banii au fost folosiţi ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, in pragul alegerilor prezidenţiale. În perioada menționată Guvernul a emis celebra Ordonanta privind migratia primarilor care a adus PSD-ului circa 500 de primari.

Extrase din raport:

  • Între 2012 și 2016, Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost principalele mijloace prin care banii publici au fost direcționați arbitrar pentru susținerea propriilor primari de către partide și pentru atragerea altora.
  • Cum mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmărirea modului de implementare a investițiilor nu se realizează aproape niciodată, guvernele au putut distribui liniștite banii după bunul plac. Mai mult, banii au fost folosiți ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, an cu alegeri prezidențiale, prin celebra OUG 55/2014, declarată neconstituțională
  • Banii au fost cheltuiți după ureche, prin decizii fulger luate în ședințele de Guvern. Concluzia Curții de Conturi este faptul că fondul de rezervă este o „modalitate de a suplimenta bugetele unor ordonatori de credite fără a fi nevoie de aprobarea Parlamentului, funcționând practic ca un buget paralel fără control parlamentar
  • Cel mai probabil creșterea sumelor de investiții a fost un factor care a încurajat migrația aleșilor locali, iar trecerea de la un partid la altul a fost răsplătită (...) Maximum de clientelism s-a atins în a două jumătate a lui 2014, când șansa de a lua bani dacă erai primar de comună în partidul de la guvernare era de cel puțin 2 ori mai mare decât dacă erai primar din opoziție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.