Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele irakiene au lansat un asalt împotriva ultimului bastion al grupării jihadiste Statul Islamic

reuters
irak, armata

Forţele irakiene au lansat joi un asalt împotriva ultimului bastion al grupării jihadiste Statul Islamic în Irak, în acelaşi timp în care kurzii au anunţat o ofensivă irakiană împotriva forţelor lor în nordul ţării la graniţă cu Turcia, relatează AFP, conform agerpres

Jihadiştii mai deţin în Irak localităţile Al-Qa'im şi Rawa, precum şi împrejurimile lor în deşert, în imensa provincie vestică Al Anbar, aproape de Siria. 

În 2014, aceştia au ocupat în urma unei ofensive fulgerătoare aproape o treime din Irak, dar de atunci trupele guvernamentale şi paramilitare au recucerit mai mult de 90% din teritoriul ocupat. 

"Legiunile eroice se îndreaptă spre ultimul reper al terorismului în Irak pentru a elibera Al-Qa'im, Rawa şi satele şi catunele din împrejurimi în vestul Al Anbar", a declarat premierul Haider al-Abadi. 

Combatanţii Statului Islamic "nu au de ales decât între a muri sau a se preda", a avertizat el. 

Aceasta este, conform coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, "ultima bătălie mare" împotriva Statului Islamic, pentru că diferite forţe siriene sprijinite de Moscova sau de Washington ar urma să facă joncţiune cu trupele irakiene pentru a încercui Statul Islamic repliat în Valea Eufratului. 

Irakul s-a angajat în această operaţiune în timp ce trupele sale sunt în continuare mobilizate în număr mare pentru preluarea controlului asupra zonelor pe care Kurdistanul irakian şi le dispută cu autorităţile federale. 

În doar câteva zile, trupele irakiene au preluat întreaga provincie bogată în petrol Kirkuk, precum şi oraşe şi regiuni provinciei multicomunitară Ninive, unde se află Mosul, al doilea oraş ca mărime din Irak, de-a lungul graniţei cu Turcia. 

Joi, asigură cea mai înaltă instituţie din domeniul apărării al guvernului regiunii autonome, acestea vizează Zummar, o zonă petrolieră, în nord-vestul oraşului. 

"La ora locală 6:00 (03:00 GMT), forţele irakiene şi (forţele paramilitare) ale Unităţilor de mobilizare populare, susţinută de Iran, bombardează cu artileria grea kurzii peshmerga pe frontul din Zummar şi se îndreaptă către poziţiile lor", susţine un comunicat al Consiliul de securitate al regiunii Kurdistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.