Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele Navale anunţă achiziţia primei corvete multifuncţionale noi

bani tv

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) anunţă că programele de înzestrare pentru perioada următoare includ achiziţia primei corvete multifuncţionale noi, reînfiinţarea Divizionului 508 Rachete Coastă, dar şi modernizarea fregatelor T22R şi dotarea acestora cu echipamente pentru luptă împotriva ameninţărilor ariene, subacvatice şi de la suprafaţa apei.

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Forţele Navale, bilanţul din 2016 i-a fost prezentat de viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful SMFN, generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, în cadrul unei şedinţe de autoevaluare, la care au participat reprezentanţi ai structurilor centrale din MApN şi comandanţii de mari unităţi din Forţele Navale.

"Programele de înzestrare, care urmează a fi iniţiate în perioada următoare, au fost prioritizate pe două etape. Etapa I, se va desfăşura în perioada 2017-2020, şi va cuprinde achiziţia primei corvete multifuncţionale noi; reînfiinţarea Divizionului 508 Rachete Coastă şi dotarea acestuia cu instalaţii mobile de lansare rachete containerizate şi cu o platformă mobilă de comandă şi control; modernizarea fregatelor T22R şi dotarea acestora cu echipamente pentru luptă împotriva ameninţărilor ariene, subacvatice şi de la suprafaţa apei; modernizarea a două nave purtătoare de rachete; re-motorizarea navelor militare fluviale. Etapa a II-a, derulată în perioada 2020-2026, cuprinde intrarea în dotare a următoarelor trei corvete multifuncţionale; modernizarea celei de-a treia nave purtătoare de rachete şi, în limita bugetului pe care Forţele Navale îl vor avea la dispoziţie, iniţierea unui program multianual de înzestrare cu submarine noi", se precizează în comunicat.

Principalele teme ale şedinţei au fost managementul spaţiului maritim şi fluvial, monitorizarea situaţiei navale şi fluviale din zona de responsabilitate a Forţelor Navale la graniţa estică a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, dezvoltarea capacităţii operaţionale a pachetului de forţe pus la dispoziţia NATO, programele de modernizare şi de înzestrare cu echipamente noi şi alte aspecte importante ale activităţilor desfăşurate în anul 2016. Viceamiralul Alexandru Mîrşu a informat că numărul de zile de instruire pe mare în anul 2016 faţă de anul precedent s-au dublat, având în vedere situaţia de criză din Bazinul Mării Negre şi îngheţarea iniţiativelor militare regionale.

"Anul 2016 a fost unul deosebit de tensionat în zona Mării Negre, dacă avem în vedere criza din Turcia şi aspectele de creştere semnificativă a nivelului de dotare şi de înzestrare a Forţelor Navale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră, dar şi conflictele îngheţate din Caucaz şi din vecinătatea estică a ţării noastre, din Transnistria. În acest context, navele maritime ale noastre s-au aflat pe mare 159 de zile, în cadru multinaţional, şi remarc o creştere de aproximativ 100% faţă de anul 2015, când navele noastre au desfăşurat misiuni pe mare 84 de zile. Am avut alături de noi, pe mare, parteneri din 12 ţări NATO şi menţionez aici participarea concomitentă, în premieră, a două grupări navale NATO la cel mai mare exerciţiu multinaţional pe care noi l-am organizat, Sea Shield 2016, la care au participat 1.000 de militari români şi 1.000 de militari din şapte ţări aliate. Am demonstrat că structurile noastre de conducere şi execuţie au capacitatea de punere în aplicare a procedurilor de operare la standarde NATO, pentru lupta împotriva ameninţărilor de orice natură, pe mare, subacvatice şi aeriene', a explicat şeful SMFN.

Relaţiile dintre Marina Militară Română şi partenerii internaţionali au fost consolidate prin numeroase activităţi de instruire comune atât pe mare, cât şi în teren, în ţară şi în străinătate, la care au participat militarii Forţelor Navale. Viceamiralul Mîrşu a menţionat participarea mai multor nave la misiuni împreună cu partenerii NATO, menţionând fregata "Regina Maria", dragoarele maritime 'Sublocotenent Alexandru Axente' şi 'Locotenent Dimitrie Nicolescu', corveta 'Eustaţiu Sebastian', dar şi a militarilor Divizionului 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale în Afganistan, a infanteriştilor marini, în premieră, la cel mai amplu exerciţiu de luptă împotriva ameninţărilor terestre şi aeriene, Silver Arrow-16, organizat de NATO în Letonia, precum şi încadrarea unui număr semnificativ de posturi în comandamentele NATO şi UE cu personal din Forţele Navale Române.

Forţele Navale, se precizează în comunicat, participă la dezvoltarea a 11 proiecte în cadrul Iniţiativei "Smart Defence", iar actualul sistem de supraveghere maritimă de la litoral reprezintă o prioritate şi, totodată, un angajament asumat faţă de NATO şi UE. Interconectarea structurilor de specialitate din subordinea Forţelor Navale cu cele ale NATO şi UE a produs creşterea schimbului de informaţii şi realizarea unei imagini maritime integrate a zonei Mării Negre.

"Capacitatea de luptă a structurilor din subordinea Flotilei Fluviale a fost consolidată prin mărirea numărului de exerciţii integrate, tip Joint Force, desfăşurate de navele militare fluviale, infanteriştii marini şi elicopterele Puma Naval în zona Deltei Dunării, precum şi prin participarea militarilor noştri la Exerciţiul multinaţional Sea Breeze 2016, organizat de partenerul strategic american şi de Ucraina, la graniţa de est a României, în zona Odessa", arată sursa citată, conform Agerpres.

SMFN a avut anul trecut 170 de activităţi internaţionale. Dintre acestea, o treime au avut loc pe teritoriul naţional şi două treimi în străinătate. Parteneriatul strategic cu SUA a cuprins activităţi de instruire în comun, pe mare, în aer şi în teren, iar rezultatele pozitive sunt vizibile în nivelul ridicat de interoperabilitate dintre marinarii militari români şi militarii americani, se mai precizează în comunicat. În bilanţul Forţelor Navale se mai menţionează că procesele de restructurare şi de planificare a înzestrării derulate au cuprins numeroase programe, unele fiind încheiate la sfârşitul anului trecut, altele aflându-se în derulare până în anul 2026. După 20 de ani, trei nave noi au intrat în serviciul Forţelor Navale Române, remorcherele multifuncţionale 'Vârtosul', 'Voinicul' şi 'Vânjosul'. Fondurile alocate pentru procesele de mentenanţă şi de reparaţii la navele din dotare au fost utilizate pentru reparaţii de o complexitate ridicată la opt nave, în vederea creşterii capacităţii de luptă a acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.