Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost consilier prezidențial: SRI și SIE trebuie desființate

enational.ro
informatori servicii umbra negocieri

Fostul șef al cancelariei prezidențiale, Cătălin Avramescu, a declarat că serviciile secrete românești nu furnizează nicio informație utilă instituțiilor statului.

"Am fost trei ani si jumatate seful Cancelariei prezidentiale. Am fost patru ani si 11 luni ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia. In tot acest timp nu am vazut niciodata nici o pagina - nici un paragraf, nici un rand macar! - de la SRI sau de la SIE care sa aiba o utilitate in exercitiul functiilor pe care le-am avut", scrie Cătălin Avramescu într-un comentariu pentru ziare.com.

Fostul şef al Cancelariei prezidenţiale aminteşte şi întăreşte declaraţia Codrutei Kovesi, șefa DNA: "In 2013, 2014 si 2015, de fapt, de cand am inceput mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE.".

Bogdan Olteanu, vizitat în AREST în această dimineață. Cine i-a trecut pragul

"În cei peste 8 ani in care am ocupat functiile de consilier de stat si de ambasador, am cunoscut multi alti oficiali cu functii importante (ministri, secretari de stat, etc). Nici unul dintre acestia nu primea informatie relevanta, utila, de la SRI sau SIE. Multi, in discutii private, si-au exprimat frustrarea si indoielile cu privire la activitatile acestora.

Intr-un stat normal, democratic, serviciile secrete aduna informatii si le prezinta autoritatilor. Propun analize si formuleaza recomandari. Informeaza despre masurile specifice. Creeaza un cadru de dezbatere. SRI si SIE nu au facut nimic din toate acestea.

Brazilia deschide Cutia Pandorei

Ceea ce intotdeauna m-a frapat la reprezentantii acestor institutii pe care i-am intalnit pe parcursul a aproape 9 ani de serviciu public a fost totala lor inadecvare la rolul pe care ar fi trebuit sa si-l asume.

SRI si SIE ar fi trebuit sa permita sa raspundem, cu un grad rezonabil de probabilitate, daca nu cumva cu certitudine, la unele intrebari esentiale
", scrie Cătălin Avramescu.

Catalin Avramescu a mai spus ca SRI si SIE trebuie desfiintate, iar în locul acestora trebuie infiintat un adevarat serviciu de informatii.

SRI si SIE nu sunt servicii de informatii, ci asociatii de interese. Daca clasa politica din Romania arata cum arata - oarba si lacoma - este si vina acestora. Este momentul unei reforme profunde, care sa lase in urma institutiile "socialismului de tranzitie" al regimului Iliescu si care sa ne ridice la standardele statelor occidentale", conchide Cătălin Avramescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.