Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost deputat PDL, condamnat la închisoare cu EXECUTARE

judecator (1)

Fostul deputat PDL Alin Trăşculescu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, delapidare, uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. 

Potrivit Agerpres, decizia instanţei este definitivă. 

Alin Trăşculescu a fost condamnat la câte trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, precum şi la şase luni de închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a contopit cele trei pedepse şi a dispus aplicarea celei mai grele, inculpatul urmând să execute trei ani de închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi. 

Curtea de Apel Bucureşti a mai dispus achitarea lui Trăşculescu pentru acuzaţia de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi a dispus confiscarea specială a sumei de 100.000 de lei. 

În acelaşi dosar, Marian Varvariche şi Cristian Adrian Ene au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În schimb, Dorian Geolfan a fost achitat. 

Alin Trăşculescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti, în martie 2015, la şapte ani de închisoare cu executare. El a primit atunci şapte ani închisoare pentru trafic de influenţă, doi ani pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, cinci ani pentru spălare a banilor şi cinci ani pentru asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, pedepsele fiind contopite. 

Tot la Tribunalul Bucureşti, Marian Varvariche şi Cristian Adrian Ene au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare cu executare, iar Dorian Geolfan a primit cinci ani şi şapte luni închisoare cu executare. 

Într-o cauză disjunsă din acest dosar, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv în iunie 2014 pe omul de afaceri Marian Calotă la trei ani închisoare cu executare. 

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Trăşculescu şi Marian Calotă au constituit o asociere pentru obţinerea de sume de bani prin traficarea influenţei, asociere la care au aderat Adrian Cristian Ene, Dorian Geolfan şi Marian Varvariche. 

Astfel, Alin Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Vrancea a PDL, a pretins iniţial de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză) suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. 

De asemenea, Alin Trăşculescu a pretins şi suma de 1.100.000 lei, din care a primit în trei tranşe, prin intermediul lui Marian Calotă, suma totală de 374.000 lei. 

Banii au fost pretinşi cu ajutorul lui Marian Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să-i remită lui Trăşculescu sumele solicitate. 

Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător. 

Procurorii susţin că, pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea lui Trăşculescu, Marian Calotă a falsificat, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi SC Maryna Exclusiv SRL (firma lui Calotă), aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale. 

Din banii proveniţi în această modalitate, Calotă şi-a însuşit din contul aparţinând SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi în interesul altor persoane. 

Anchetatorii mai arată că însuşirea sumei de 198.400 lei de către Marian Calotă a fost justificată contabil de către Adrian Cristian Ene, Dorian Geoflan şi Marian Varvariche, sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false. 

Pe 10 noiembrie 2012, Marian Calotă a primit de la denunţător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă lui Trăşculescu, la cererea acestuia. 

Cu această ocazie, procurorii au organizat un flagrant şi i-au reţinut pe Alin Trăşculescu şi Marian Calotă, însă Curtea de Apel Bucureşti a respins la recurs cererea de arestare a fostului deputat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.