Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost judecător şi membru CSM: Cei de la CSM ar trebui să intre în pământ de ruşine

csm

Motivarea Curţii Constituţionale în sesizarea CSM privind conflictul juridic de natură constituţională între puterile statului ar trebui să-i faca pe cei de la CSM să intre în pământ de ruşine. O spune avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi fost membru CSM, după publicarea de către CCR a motivărilor deciziilor pe OUG 13.

Vezi şi: Jurnalistă premiată de Ambasada SUA, concediată pentru că era 'apărătoarea DNA'

"Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica mai directa decat aceasta: 'Curtea observă faptul că autorii sesizării, prin criticile formulate, nu țin seama de dispozițiile legale și constituționale referitoare la competența Consiliului Superior al Magistraturii, și nici de jurisprudența Curții Constituționale în materia avizelor pe care această autoritate publică este abilitată să le adopte.' Altfel spus, CSM-ul se baga unde nu-i fierbe oala, isi depaseste atributiile, abuzeaza de prevederi legale, incalca Constituia si propria-i lege de functionare. CSM-ul si-a folosit atributiile legale ca o ghioaga in jocul politic, cam asta se spune. Asa se intampla cand deciziile se iau in circumstante care nu au nici o legatura cu profesionalismul si rigoarea juridica, ci mai degraba cu implicarea politica, la sugestia interesata a unor cercuri de putere deloc nevinovate", scrie Neaşcu pe Facebook.

Vezi şi: SURSE - Joc al nervilor în PNL, înainte de Congres

Potrivit fostului judecător, CCR le dă o lecţie şi magistraţilor care obişuiesc să critice activitatea altor puteri ale statului.

"Mai mult, Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor. Spune CCR: 'În ceea ce priveşte autoritatea judecătorească, conduita conformă Constituţiei transpare din cele statuate mai sus, şi anume exercitarea competenţelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat şi, deci, abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Aceasta cu atât mai mult cu cât în sarcina magistraților subzistă obligaţia de rezervă, care exprimă o sinteză a principiilor generale ale deontologiei profesiei (independenţă, imparţialitate, integritate).' Altfel spus, judecatori si procurori menirea voastra este sa aplicati legea nu sa faceti presiuni pentru modificarea ei (sau nemodificarea ei), altfel va incalcati statutul, etica, deontologia profesiei. Va spune asta autoritatea de jurisdictie constitutionala suprema, daca CSM-ul nu o face", mai spune Neaşcu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.