Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Justiției, propunere radicală: Condiții draconice pentru intrarea în magistratură

magistrati

Senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, a propus, joi, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în sensul introducerii unei perioade de pregătire de şase ani pentru viitorii magistraţi, ceea ce ar conduce, implicit, la creşterea vârstei de intrare în magistratură. 

"În cele ce urmează voi expune câteva soluţii care, în urma dezbaterilor profesionale şi parlamentare, să se poată transforma în propuneri de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, vizând creşterea vârstei la care magistraţii ajung efectiv să profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor condiţii suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregătire şi diversificare a stagiilor de practică şi schimbarea sistemului de repartizare şi evaluare a absolvenţilor", a scris Robert Cazanciuc pe blog, potrivit agerpres.ro.

Elena Udrea, audiată la Comisia de Control a SRI. Fostul ministru promite dezvăluiri BOMBĂ - VIDEO


El propune introducerea unei perioade de pregătire de şase ani pentru viitorii judecători şi procurori, din care patru ani ca auditor în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii (INM) şi doi ani ca stagiar în cadrul unei instanţe judecătoreşti sau în cadrul unei unităţi de parchet. 

După primul an de cursuri, auditorii ar trebui să urmeze cicluri de pregătire de câte şase luni la instanţă, parchet, penitenciar, cabinet de avocatură, cabinet notarial sau instituţie publică centrală, pe perioada cărora să fie îndrumaţi de un reprezentant al INM şi de un reprezentant al instituţiei unde efectuează practica. La finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică vor realiza o evaluare a capacităţii fiecărui auditor de a exercita funcţia de judecător sau procuror. 

După încheierea pregătirii în cadrul INM, auditorii în justiţie ar urma să susţină un examen de absolvire, constând într-o probă teoretică, o probă practică, un interviu şi un examen psihologic. Comisia de examinare va fi alcătuită din şapte membri: trei judecători, doi procurori, un avocat şi un profesor universitar. 

Repartizarea candidaţilor pe locurile de judecători stagiari şi procurori stagiari disponibile în cadrul sistemului judiciar ar urma să fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în funcţie de opţiunea auditorului şi de nota finală de absolvire, compusă din media de la examenul de absolvire şi media rezultată din evaluările realizate pe durata studiilor în cadrul INM, în proporţie de 60% şi respectiv 40%. 

Cazanciuc mai propune ca judecătorii stagiari să judece în complete colegiale formate dintr-un stagiar şi un judecător definitiv şi să aibă opinie consultativă, care se motivează, iar procurorii stagiari să soluţioneze cauze alături de un procuror definitiv. 

Referitor la interviul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, se propune ca acesta să fie susţinut în faţa colegiului de conducere al Curţii de Apel sau al parchetului de pe lângă Curtea de Apel, iar contestaţiile să fie soluţionate de un complet de cinci judecătorii ai Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios Administrativ. Modalitatea de susţinere a interviului şi criteriile de examinare vor fi stabilite prin hotărâre a CSM.

Reacția lui Tudorel Toader după ce CSM a stabilit că Valer Dorneanu a încălcat independența justiției


"Soluţiile normative propuse nu exclud dezbateri despre o eventuală limită de vârstă şi experienţa profesională la admiterea în magistratură, dar cred că trebuie avute în vedere următoarele: vârsta în sine nu este o garanţie că la examenul de admitere la INM se vor prezenta candidaţi adecvaţi profilului de magistrat, cu experienţe diverse care să le permită ulterior înţelegerea complexităţii unor cauze deduse judecăţii; admiterea în profesiile de avocat şi notar este astăzi la fel de dificilă precum admiterea la INM, astfel că va fi puţin probabil ca un tânăr bine pregătit, consolidat în profesie să reînceapă procedura unui examen complex în magistratură; există riscul dovedirii doar în mod formal a parcurgerii unei experienţe profesionale", se arată în postare. 

Fostul ministru precizează că propunerile au ca scop instaurarea unui echilibru care să ferească atât sistemul judiciar, cât şi societatea de scandaluri ce afectează încrederea în independenţa şi imparţialitatea actului de justiţie. 

"Sisteme de admitere în profesia de judecător sau procuror similare celui anterior prezentat se întâlnesc în special în: Austria, Germania sau Olanda, state unde pregătirea iniţială durează între 5-7 ani, perioadă în care candidaţilor li se oferă posibilitatea de a se familiariza cu profesii diferite şi activităţi complexe. În toate cele trei state menţionate, în perioada de pregătire este urmărită şi evaluată capacitatea candidatului de a exercita funcţia publică, examinarea pe durata stagiaturii sau la finalizarea pregătirii fiind efectuată de comisii formate din judecători, avocaţi sau chiar reprezentanţi ai autorităţilor locale - în cazul unor landuri din Germania", a mai scris Robert Cazanciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.