Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Justiţiei iese la ATAC: 'PSD şi ALDE calcă în picioare MCV şi încalcă angajamentele luate de România...'

facebook.com
PSD ALDE

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, iese la atac şi critică PSD şi ALDE, acuzându-i că nu aplică recomandările făcute de Comisia Europeană în cadrul raportului MCV, ci le calcă în picioare.  "Redeschiderea unor capitole care au fost încheiate este un mare pas înapoi pentru țară, făcut de guvernarea PSD&ALDE, care încalcă angajamentele luate de România.", avertizează fostul ministru.

Citeşte şi: Dragnea CONTRAATACĂ: Şeful PSD vrea RECUZAREA procurorului de caz (surse)

"Recomandările din raportul MCV trebuie puse în aplicare, și nu călcate în picioare. Nu mai putem să lăsăm țara să fie trasă înapoi de politicienii PSD&ALDE.

În Comisia LIBE am avut aseară dezbaterea despre rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, prezentate pe 15 noiembrie, și am spus că în raportul de acum este cel mai dur mesaj pe care Comisia Europeană îl trimite către România.

Comisia avertizează că există riscul redeschiderii unor chestiuni care au fost considerate închise în raportul trecut, așa cum a precizat, la ședința LIBE, și reprezentantul Comisiei.

Redeschiderea unor capitole care au fost încheiate este un mare pas înapoi pentru țară, făcut de guvernarea PSD&ALDE, care încalcă angajamentele luate de România.

Aceeași guvernare PSD&ALDE declară în mod repetat că nu mai este nevoie de MCV în România. Dar, dacă sub monitorizarea Comisiei, cât încă avem MCV, această guvernare și acești politicieni încalcă în mod repetat recomandările din MCV, atunci cum poți să spui că nu mai e nevoie de MCV? Respectă și fă ce spune raportul MCV și toate aceste recomandări, nu le ignora, și atunci se va ridica de la sine!

Comisia Europeană ne spune tot în acest raport că provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o mare sursă de îngrijorare. Este vorba de modificarea celor 3 legi ale justiției într-o procedură de urgență și aceste modificări subordonează politic justiția. De asta este Comisia îngrijorată chiar de independența justiției.

Citeşte şi: Orban, 'susţinere' NEAŞTEPTATĂ din PSD după ce s-a afişat alături de Kovesi: 'Un OM de înaltă ţinută morală...'

Practic, după 10 ani în care instituțiile anticorupție și instituțiile judiciare din România au făcut pași corecți pentru consolidarea reformelor și aplicarea legii egale pentru toți, politicienii care guvernează și majoritatea parlamentară fac pași înapoi. Diferența între instituții și voința politică - totdeauna a existat asta. Și întotdeauna, acum mai mult ca niciodată, voința politică a acestui Guvern PSD-ALDE este să facă pași înapoi. Și nu le pasă nici de aceste rapoarte.

De exemplu, la o săptămână după ce Comisia Europeană a cerut în raportul MCV ca Parlamentul/Guvernul României să solicite opinia Comisiei de la Veneția asupra unor chestiuni pe care vor să le modifice în legile justiției, președintele Comisiei parlamentare care se ocupă de aceste modificări, domnul Iordache – fostul ministru care a adoptat, noaptea, ca hoții, OUG 13 – a declarat că nu va cere opinia Comisiei de la Veneția, că nu e momentul să ceară această opinie.

Singurul lucru pe care vreau să-l transmit pentru România și pentru români este că aceste recomandări trebuie puse în aplicare, și nu călcate în picioare. Tocmai pentru că țara trebuie să meargă înainte și nu mai putem s-o lăsăm să fie trasă înapoi tot timpul de acești politicieni.

Cine își iubește țara trebuie s-o ducă înainte, nu înapoi, așa cum fac PSD și ALDE.

Am intervenit apoi și să corectez o eroare, prezentă în diverse discursuri publice: Comisia Europeană nu a legat niciodată raportul MCV de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. A fost un singur stat, Olanda, care a spus acum câțiva ani de zile că ar vrea 2-3 rapoarte bune unul după altul. Atât. Dar Comisia Europeană niciodată nu a făcut această legătură și nici în Consiliu nu se face. Nu este adevărat că nu intrăm în Schengen din acest motiv. Nu intrăm pentru că avem politicieni care mint, care fură sau care nu fac față la masa negocierilor, nu știu să negocieze intrarea României în Schengen. MCV este pentru justiție independentă.

Și eu vreau intrarea României în Schengen.", scrie Monica Macovei.

Citeşte şi: Liderul USR a făcut ANUNŢUL: Ce spune despre negocierile cu Dacian Cioloş şi eventuala colaborare cu PNL - VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.