Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Justitiei reactioneaza: Initiativa lui Tariceanu e PROASTA

justitie

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţine că propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, referitoare la numirea conducerii ÎCCJ chiar de către această instituţie este una proastă, motivând că această idee ar produce o ruptură între puterile statului.

"Nu am citit o motivare a acestei propuneri a dlui preşedinte al Senatului. Modificările la arhitectura sistemului judiciar nu se fac pe colţul mesei şi sunt precedate de o analiză serioasă a stadiului în care se află reformele în justiţie, aplicarea noilor Coduri, funcţionalitatea instituţiilor, se fac pe baza unor dezbateri, consultare cu sistemul. A începe acum să umblăm la arhitectura sistemului judiciar pe nepusă masă şi fără o motivaţie transparentă cred că este o idee proastă sau exotică. Nu fac alte comentarii, nu cunosc în detaliu propunerea", a declarat fostul ministru al Justiţiei, la Parlament.

Citeste si: Tariceanu lanseaza o schimbare RADICALA in Justitie. Iohannis, scos din carti / DOCUMENT

El a subliniat că iniţiativa preşedintelui Senatului ar produce o ruptură între puterile statului.

"Eu cred că această propunere a dlui Tăriceanu ar induce un dezechilibru, o ruptură între puterile statului şi o întoarcere spre sine a sistemului judiciar. Ne-am îndrepta spre un autarhism care cred că nu ar fi bine-venit în acest moment. Orice modificare la legile justiţiei se face numai fundamentată de o studiere prealabilă a funcţionalităţii sistemului judiciar, a nevoilor acestuia şi ale cetăţeanului. Deocamdată avem un MCV care confirmă faptul că reformele făcute în anii anteriori au dat rezultate. Deci, justiţia merge, cel puţin din perspectiva acestui raport, pe o cale foarte bună şi dacă vreţi să vulgarizez subiectul: dacă nici la fotbal nu schimbi echipa care joacă bine, nu ştiu de ce ne apucăm acum să facem inovaţii de la vârful Senatului în sistemul judiciar", a afirmat Predoiu.

Liberalul a arătat că numirile făcute în justiţie de către şeful statului se practică şi în alte ţări.

"Modul în care se fac numirile în sistemul judiciar la noi nu este unul particular, este un sistem întâlnit în democraţii, pentru că există o interacţiune între puterile statului şi este firesc ca la un moment dat şeful statului să aibă un ultim cuvânt de spus în ceea ce priveşte numirile din fruntea sistemului judiciar. Este în Constituţia SUA unde preşedintele are un rol chiar mai pregnant decât în România în astfel de numiri din sistemul judiciar. Este vorba de o normalitate finală, pe care o are preşedintele, este precedată de filtre şi nu se pune problema unui amestec politic, ci a unei aşezări echilibrate între puterile statului", a spus Cătălin Predoiu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.