Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Finanțe: Noul viceguvernator BNR vrea să ne transforme în Zimbabwe?

nicolaescu

În cadrul audierilor pentru funcția de viceguvernator BNR, Eugen Nicolăescu a declarat, referitor la deciziile de politică monetară: „Eu cred  că orice decizie trebuie să fie în permanență corelată cu strategia Guvernului și corelată de asemenea cu obiectivele pe care Parlamentul le poate stabili.“ Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, afirmă că „e greu de imaginat o declarație mai gravă din partea unui oficial BNR, care încalcă principiul de bază al funcționarii acestei instituții: independența față de politicile economice ale celorlalte instituții ale statului.”

Vezi şi: Daniel Constantin DEZVĂLUIE rolul lui Ponta în noul partid Pro România

„Cel mai important rol al BNR este de a ține inflația sub control. Statutul Bancii Nationale spune clar: 'Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor'. Dacă BNR se aliniază cu politicile Guvernului sau cele ale Parlamentului, atunci vor exista tendințe de scădere a dobânzii pentru a mări PIB-ul în an electoral sau de a printa bani pentru a finanța anumite politici ale Guvernului. Astfel de politici monetare duc la inflație și sunt în contradicție cu rolul fundamental al unei Bănci Centrale”, scrie Ioana Petrescu pe blog.

Ioana Petrescu aminteşte povestea hiperinflației din Zimbabwe: "Pe scurt, Banca Centrală din Zimbabwe nu a fost independentă de Guvern, nici de jure și nici de facto, până în 1995. Legislația s-a modificat în 1995, dar Banca a rămas dependentă de politică de facto și după acesta reformă. Zimbabwe a folosit Banca Centrală să își finanțeze mai multe cheltuieli, inclusiv războiul din Congo si salarii mari pentru oficiali si pentru armată. Inflația a crescut de la 7% în 1980, la 28% în 1995 și a ajuns până la 231.000.000% în 2008. Bancnote de 100 trilione se printau în mod curent în acea perioadă de către Bancă Centrală din Zimbabwe."

Vezi şi: Victor Rebengiuc, atac la Dragnea: 'Vreau să știu cum a făcut moșia'

"Potrivit Statutului BNR, Banca Centrală în România trebuie să fie independentă: “În îndeplinirea atribuțiilor, Banca Națională a României și membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la orice altă instituție sau autoritate”. Deci, am putea spune că nu este o problemă ce a declarat viitorul viceguvernator BNR. Statutul nu îi permite să pună în practică ce a declarat că intenționează să facă.  Însă, experiența din Zimbabwe ne spune că atât independența de jure cât și de facto a Băncii Centrale sunt importante. Dacă până acum am stat foarte bine din punct de vedere al regulamentelor (de jure) și în majoritatea cazurilor BNR a stat departe de politica Guvernului (de facto), nu ne garantează nimeni că popularea conducerii BNR cu politicieni precum Eugen Nicolăescu nu poate schimba politica monetară în viitor într-o anexă a politicilor Guvernului și Parlamentului", mai scrie fostul ministru pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.