Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Interne, în scandalul de la DIPI: 'Unde e urgenţa?'

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

Ministrul de Interne propune militarizarea serviciului de informaţii al MAI (DIPI) prin ordonanţă de urgenţă. Modificările şi procedura au nemulţumit sindicatele din Poliţie, după cum a dezvăluit azi stiripesurse.ro. Fostul ministru Traian Igaş reacţionează la scandalul din jurul DIPI şi le dă dreptate sindicaliştilor.

Vezi şi: SCANDAL-monstru la MAI din cauza serviciului de informaţii/ STENOGRAME

"Din punctul meu de vedere, reorganizarea DIPI trebuie să se facă printr-un proiect de lege și nu printr-o ordonanță de urgență, iar dincolo de acest aspect, așa cum am văzut că și sindicatele au ridicat această problemă, unde este urgența? În ultimii ani, structura centrală a fost, practic, decimată și toată organizarea DIPI a fost dată peste cap, așa că dacă a avut nevoie de câțiva ani ca să o decapiteze, cred că e nevoie de ceva timp pentru a o reașeza pe linii corecte și profesionale", a declarat Igaș, joi, pentru Agerpres.

El a subliniat că reorganizarea DIPI este o chestiune "cât se poate de serioasă".

"Guvernul României, prin Ministerul de Interne, ar trebui să facă această propunere, dar nu ordonanță, ci proiect de lege, care necesită alte etape de parcurs decât o ordonanță. Eu cred că treaba este cât se poate de serioasă și nu putem să ne permitem să ne jucăm cu anumite instituții ale statului român. Această instituție, dacă este recreionată și dacă i s-ar da importanța cuvenită, atunci această structură poate fi benefică statului român. Dacă se vrea a fi o structură care să informeze pe unii sau pe alții despre ce fac unii și alții, atunci nu discutăm de reformare", a mai spus fostul ministru.

Vezi şi: SONDAJ cu cifre ȘOC: PSD sare de 50%. DEZASTRU pentru PNL și USR

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a anunțat, la începutul săptămânii, că a amânat cu o săptămână discutarea ordonanței privitoare la reorganizarea DIPI, ca urmare a consultărilor pe care le-a avut cu partenerii sociali.

"Am primit numeroase propuneri și argumente din partea sindicatelor și din partea societății civile, inclusiv comentariile și propunerile din partea APADOR-CH", a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul, care a subliniat că își dorește să includă cât mai multe din aceste propuneri și argumente în noul proiect.

Potrivit formei actuale a proiectului de reorganizare a DIPI, personalul viitoarei Unității de Protecție Internă (UPI) nu va efectua acte de urmărire penală.

În plus, noua structură nu va dispune de spații proprii de reținere și arestare preventivă. Personalul UPI ar urma să fie compus din cadre militare și personal contractual — ce va îndeplini activități exclusiv administrative.

Potrivit proiectului, UPI va prelua doar o parte a atribuțiilor DIPI, restul urmând să fie preluate de Serviciul Român de Informații.

Înființarea Unității are ca scop, după cum se arată în proiect, înlăturarea suprapunerilor de competențe între DIPI, pe de o parte, și Poliția Română, Direcția Generală Anticorupție și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, în condițiile necesității asigurării "unei capacități adecvate de răspuns la noile riscuri de securitate pe componenta ordinii publice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.