Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost premier rus: Crimeea va fi returnata Ucrainei

crimeea

Rusia va returna în cele din urma Ucrainei Peninsula Crimeea, anexata în martie 2014, a dat asigurari fostul premier rus Mihail Kasianov, liderul Partidului Libertatii Poporului (de opozitie), miercuri, la Strasbourg, unde a participat la o reuniune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) dedicata memoriei carismaticului lider al opozitiei ruse, Boris Nemtov, asasinat în februarie trecut la doi pasi de Kremlin.

'Va rog sa primiti asigurarile mele ca Peninsula Crimeea va fi în cele din urma eliberata si va reveni sub jurisdictia Ucrainei', a declarat Kasianov, într-o întâlnire pe care a avut-o cu acest prilej cu emisarul presedintelui ucrainean Petro Porosenko pentru problemele tatarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, potrivit agentiei de presa ucrainene Unian.

Anterior, fostul premier rus subliniase ca numai tatarii din Crimeea au dreptul în conformitate cu Carta ONU sa ridice problema autodeterminarii peninsulei.

Pentru a conferi anexarii Crimeii o aparenta de legitimitate, Moscova argumenteaza ca le-a oferit locuitorilor peninsulei sa-si manifeste dreptul la autodeterminare 'în deplina concordanta cu dreptul international', iar 'alipirea' a avut loc în urma unui referendum, la care 90% dintre locuitorii Crimeii au optat pentru ruperea de Ucraina si intrarea în componenta Rusiei.

În discutiile pe care le-a purtat miercuri la Strasbourg, Kasianov a abordat între altele problema înrautatirii situatiei economice si politice în Rusia, pe fondul actualei politici de izolare duse de regimul de la Moscova.

La Kiev, presedintele Petro Porosenko a reiterat ca Rusia va ramâne o amenintare militara strategica pentru tara sa, potrivit serviciului sau de presa, citat de Gazeta.ru.

'Pe termen lung, principala amenintare militara este si, din pacate, va continua sa fie Federatia Rusa, tara agresoare', a declarat Porosenko, vorbind la o reuniune a Consiliului pentru Securitatea Nationala si Aparare. Criza economica din Rusia, afirmase anterior presedintele Ucrainei, este 'pretul platit' de Moscova pentru 'agresiunea' împotriva statului ucrainean.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.