Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta consilieră a ministrului Funeriu, condamnată definitiv/ MINUTA

judecator (1)

Melania Vergu, care a deţinut funcţia de consilier personal al fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene.

Iniţial, în noiembrie 2014, Melanie Vergu a primit o condamnare de 4 ani închisoare cu executare la Curtea de Apel Bucureşti, însă magistraţii de la ÎCCJ i-au admis apelul şi au scăzut pedeapsa la un an cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani. 

Mai mult, în timp ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus confiscarea a 6.492.653 lei de la Melania Vergu, instanţa supremă a dispus acum ca suma confiscată să fie de 8.650 lei, fiind redus şi cuantumul cheltuielilor judiciare de la 8.000 lei la 6.000 lei. 

Decizia este definitivă.

Vezi şi: Chirurg prins în flagrant când lua mită. A cerut pacientului să-şi vândă casa pentru operaţie

În decembrie 2012, Melania Vergu, fost consilier personal al ministrului Educaţiei, administrator şi asociat al SC Edu Tim Consultanţă Europeană, a fost trimisă în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor POSDRU. 

Acuzaţiile care i se aduceau erau: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, înşelăciune, în formă continuată, şi conflict de interese. 

Potrivit DNA, în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator şi asociat al unei firme, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) o cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri europene şi, cu această ocazie, a prezentat documente şi declaraţii inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea societatea sa în vederea accesării unor sume acordate prin programul POSDRU (ex. numărul de angajaţi, profitul şi cifra de afaceri, experienţa în domeniul formării profesionale etc.).

Vezi şi: ALERTĂ - Probe obţinute ILEGAL de DNA într-un dosar al lui Sebastian Ghiţă

"Ca urmare, firma a devenit beneficiar de fonduri europene în vederea punerii în practică a proiectului intitulat 'Practică să înveţi, învaţă să practici'. În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu a menţionat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obţinerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi şi studenţi. În realitate, aceste date au fost obţinute de Melania Vergu, care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului Învăţământului, a formulat două adrese către unităţile de învăţământ superior şi inspectoratele şcolare", susţineau procurorii. 

De asemenea, Melania Vergu, în calitate de reprezentant al societăţii, a mai formulat două cereri de rambursare în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului. 

"În această modalitate, SC Edu Tim Consultanţă Europeană a obţinut pe nedrept suma de aproape 6,5 milioane lei, reprezentând fonduri europene şi de la bugetul naţional. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând inculpatei Vergu", precizau procurorii.

Vezi şi: Misterul audierii lui Vasile Blaga la DNA se adâncește

MINUTA: 9295/2/2012 - Admite apelul declarat de inculpata Vergu Melania împotriva sentinţei penale nr.368/F din 25 noiembrie 2014 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.9295/2/2012. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând: În baza art.386 alin.1 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptelor din art.215 alin.1,3 şi 5 Cod penal anterior cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal anterior, art.181 alin.1 şi 3 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal anterior, în art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000. În baza art.181 alin.1 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2 Cod penal anterior, art.76 lit.c Cod penal anterior şi art.5 Cod penal condamnă pe inculpata Vergu Melania la 1 an închisoare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal. În baza art.2531 alin.1 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2 Cod penal anterior, art.76 lit.e Cod penal anterior şi art.5 Cod penal condamnă pe inculpata Vergu Melania la 2 luni închisoare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b Cod penal anterior contopeşte pedepsele aplicate, urmând ca inculpata Vergu Melania să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior. În baza art.81 Cod penal anterior suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata termenului de încercare de 3 ani, stabilit potrivit art.82 Cod penal anterior. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal anterior. În baza art.71 alin.5 Cod penal anterior pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. În baza art.118 alin.1 lit.e Cod penal anterior confiscă de la inculpată suma de 8.650 lei. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin ordonanţa nr.165/P/2010 din data de 12 septembrie 2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei până la concurenţa sumei de 8.650 lei asupra imobilelor situate în ..., aflate în proprietatea inculpatei Vergu Melania. Reduce cuantumul cheltuielilor judiciare de la 8.000 lei, la 6.000 lei. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 70 lei, rămâne în sarcina statului. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva aceleiaşi sentinţe. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.