Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef al ANAF 'pune TUNURILE' pe Cioloș și PSD: Cum 'se DISTRUG finanțele țării'

gelu diaconu sef anaf

Fostul președinte al ANAF, Gelu Diaconu a scris pe blog-ul său despre lupta dintre fosta guvernare și actualul partid de la putere pe tema avertismentului venit din partea Comisiei Europene, cu privire la deficitul bugetar al României. Diaconu amintește, în acest context, mai multe momente din anul 2015, care au avut loc cu câteva zile înainte de căderea guvernului Ponta, dar și după instalarea la Palatul Victoria a executivului condus de Dacian Cioloș.

”Pentru a restabili adevarul sa ne intoarcem in luna noiembrie a anului 2015.

Citește și: Victor Ciutacu, devoalări incredibile: Dezvăluiri din trecutul lui Cristian Tudor Popescu

Se profila un an cu incasari bugetare foarte bune in pofida primei etape de relaxare fiscala majora (reducere CAS, TVA alimente, taxa pe stalp, scutire impozit pe profitul reinvestit, etc.). Anterior, pana si echipa FMI/CE recunoscuse ca am dat peste cap toate previziunile lor si depasisem cu mult “angajamentele” luate in scris, asumandu-ne, eu si vicepresedintii de atunci ai ANAF, consecintele aplicarii legii responsabilitatii fiscal bugetare 69/2010 (apropos, nu este deloc tarziu sa ne mai faceti un dosar la DNA si pentru asa ceva!).

Cu doua-trei zile inainte de caderea guvernului Ponta, ministrul finantelor de atunci Teodorovici imi trimite spre avizare proiectul de buget pe anul 2016 care urma sa fie depus in parlament. Dupa o analiza atenta cu echipa mea refuz sa il avizez. La insistenta unor colegi din minister semnez cu obiectiunea “venituri supraestimate cu cca 7 miliarde de lei” pe exemplarul din buget cu semnaturile avizatorilor. Din precautie, nu mai vroiam sa-mi asum o programare bugetara supraestimata pe anul 2016 cu care politrucii din exteriorul ANAF sa se impauneze iar eu prin presiunea exercitata pe colectare sa imi asum oprobriul public generat de o campanie mass media dirijata, chiar daca stiam ca as putea sa indeplinesc planul de incasari, in conditiile in care eram lasati sa mentinem aceeasi presiune in lupta cu evaziunea”, povestește Gelu Diaconu.

Citește și: S-a aflat: Ce a discutat Klaus Iohannis cu Donald Trump și ce i-a spus lui Emmanuel Macron

Diaconu spune că după ce Anca Dragu a fost numită în funcția de ministru al Fianțelor, în guvernul Cioloș, aceasta i-a retrimis spre avizare proiectul de buget al lui Eugen Teodorovici.

”Noul ministru instalat, doamna Dragu, o persoana de pe o alta planeta in materie de cunostinte necesare ocuparii unei asemenea functii, imi retrimite proiectul de buget al lui Teodorovici, deloc modificat, la reavizat . Refuz si de aceasta data avizarea fara obiectiuni, cu atat mai mult cu cat tehnocrati dadusera deja semnale puternice si clare ca ar cam trebui relaxata lupta cu evaziunea, fiind interesati exclusiv de jocurile de imagine si sa serveasca interesele gulerelor albe care i-au adus la putere.

Ma suna pe telefonul mobil personal premierul Ciolos. Cu care am o discutie indelungata explicandu-i motivele avizarii cu obiectiuni a proiectului de buget. Cu toate acestea, imi spune verde in fata: “nu pot sa promovez spre aprobare legislativului, in primele zile ale mandatului meu, un proiect de buget avizat cu obiectiuni de catre seful ANAF”. Dupa aceasta discutie ma conformez si semnez. Bugetul va fi aprobat la foc automat in Parlament."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.