Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef al interceptărilor din 'Doi şi-un sfert' aruncă BOMBA: Cine ne mai ascultă telefoanele

interceptari

Comisarul Remus Șpan, fostul șef al ”interceptărilor” la serviciul secret al Ministerului de Interne, face o dezvăluire bombă: Și serviciul ”Doi și-un sfert” ne ascultă telefoanele, mai mult decât credem.

Mirajul interceptărilor de comunicații telefonice și nu numai, aceasta este miza controlului politic asupra serviciului secret al Internelor. Legislația este în continuare confuză și permite și altor instituții, nu doar SRI, să dețină aparatură de interceptare. Fostul „Doi și-un sfert" pare că deține astfel de echipamente.

Fostul șef al „interceptărilor" de la acest serviciu, Remus Șpan, a povestit cum se interceptau telefoanele în perioada în care a condus Diviziunea Tehnică a actualei Direcții Generale de Protecție Internă, potrivit Romania Libera.

Cade majoritatea! Ce punem în loc?

Fosta unitate „Doi și-un sfert", actuala Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), a fost în tot timpul controlată de politicienii aflați la putere, dar blamată de cei din opoziție.

Temuta unitate codificată 0215 a fost înființată în anul 1990, la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu. Opt ani mai târziu, a fost desființată printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare al Țării. Atunci, activitatea serviciului secret al ministerului de Interne a fost catalogată drept o formă mascată de poliție politică.

La scurt timp, însă, serviciul secret a fost reînființat. De-a lungul ultimilor 27 de ani, au existat acuzații publice că ofițerii „Doi și-un sfert" au ascultat ilegal telefoanele unor politicieni și ziariști.

Echipament militar rusesc, capturat la graniţa cu România. Transportul special avea destinatarul în Balcani

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vinerea trecută legea prin care se elimină din procedura de numire a șefului DIPI rolul premierului și avizul CSAT.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat "decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne".

Mai exact, dacă înainte era nevoie ca șeful DIPI să fie numit de către premier la propunerea ministrului de Interne, de acum ministrul are mână liberă.

Astfel, rolul premierului a fost eliminat. Iar odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, va dispărea și avizul CSAT din procedura de numire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.