Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul lider georgian Mihail Saakaşvili s-a alăturat miilor de protestatari anticorupţie la Kiev

Saakaşvili

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care până nu demult a fost de asemenea un proeminent politician în Ucraina, s-a alăturat miilor de protestatari anticorupţie la o manifestaţie desfăşurată marţi în faţa parlamentului din Kiev, relatează dpa, conform Agerpres.

Poliţia a estimat că numărul manifestanţilor era de aproximativ 4.500, a anunţat agenţia de presă de stat Ukrinform. Mulţi protestatari au scandat "Mişa", un diminutiv al prenumelui lui Saakaşvili, manifestându-şi sprijinul pentru eforturile sale anticorupţie. Protestatarii au cerut înfiinţarea unui tribunal însărcinat exclusiv cu combaterea corupţiei şi ca parlamentarii să-şi piardă imunitatea în timpul urmăririi penale.

Săptămâna trecută, Saakaşvili a trecut graniţa din Polonia în Ucraina în mijlocul unei mulţimi de susţinători prezenţi la frontieră pentru ca grănicerii să nu îl împiedice să intre din nou în ţară. Saakaşvili, care a creat un partid de opoziţie în Ucraina, a fost preşedintele Georgiei aproape un deceniu până în 2013, când un partid care promova legături mai strânse cu Rusia a luat puterea. El a fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră, din 2015 până când a demisionat anul trecut, acuzându-l pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, al cărui aliat fusese înainte, de perpetuare a corupţiei adânc înrădăcinate.

În timp ce Saakaşvili era plecat din ţară în iulie, Poroşenko i-a revocat cetăţenia ucraineană. Saakaşvili îşi pierduse deja cetăţenia georgiană în 2015 şi se confruntă în Georgia cu acuzaţii de abuz în serviciu. În această lună, avocatul lui Saakaşvili, Markian Halabala, a anunţat că serviciul ucrainean de migraţie a fost solicitat să împiedice extrădarea lui Saakaşvili în Georgia. Curtea Europeană de Audit a declarat anul trecut că "în ciuda eforturilor de reformă, Ucraina este încă percepută ca cea mai coruptă ţară în Europa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.