Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier palestinian Ismail Haniyeh, ales lider al mişcării islamiste Hamas

yahoo.com
Ismail Haniyeh

Fostul premier palestinian Ismail Haniyeh a fost ales sâmbătă în fruntea biroului politic al Hamas, la câteva zile după ce mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza a declarat că acceptă un stat palestinian limitat la frontierele din 1967, transmite AFP preluat de agerpres.

Haniyeh, născut în 1963, îi succede lui Khaled Meshaal, care a ocupat acest post din 1996. 

'Ismail Haniyeh a fost ales şef al biroului politic al Hamas (...) în alegerile interne', a comunicat Hamas pe site-ul său, purtătorul de cuvânt Hazem Qassem precizând pentru AFP că mişcarea este 'convinsă de necesitatea alternanţei la putere'. 

Spre deosebire de predecesorul său, care trăieşte în exil în Qatar, Haniyeh va rămâne în Gaza, aflată sub blocadă israeliană de peste un deceniu. 

Aripa pragmatică a Hamas, condusă de Haniyeh, pare să fi avut rolul decisiv în redactarea unui nou document, publicat luni şi adăugat la carta Hamas, prin care sunt recunoscute frontierele din 1967 şi se insistă asupra caracterului 'politic' şi nu 'religios' al conflictului cu Israel. 

Israel, angajat în trei războaie cu Hamas între 2008 şi 2014, SUA şi Uniunea Europeană consideră această mişcare drept grupare 'teroristă'. 

'Sper că Haniyeh va lua decizii bune pentru palestinienii pe care aspiră să-i conducă', a scris pe Twitter purtător de cuvânt al armatei israeliene, colonelul Peter Lerner. 

Prin amendarea cartei sale, Hamas încearcă să iasă din izolare şi să revină în jocul negocierilor internaţionale. 

'Meshaal declanşase o nouă fază de deschidere. Haniyeh va continua pe această cale', a declarat Fawzi Barhoum, purtător de cuvânt al Hamas în Gaza. 

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, liderul Fatah, mişcarea rivală a Hamas, s-a întâlnit săptămâna trecută la Washington cu preşedintele american Donald Trump, care şi-a afişat optimismul cu privire la un acord între Israel şi palestinieni, fără a spune însă nimic concret. 

După victoria Hamas la legislativele din 2006, Ismail Haniyeh a preluat şefia unui guvern de uniune şi s-a angajat să lucreze la crearea unui stat palestinian 'în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, cu Ierusalim drept capitală', mergând împotriva discursului oficial al Hamas, care nu recunoaşte aceste frontiere. 

Hamas şi Fatah s-au angrenat însă anul următor într-un conflict care a condus la divizarea de facto a teritoriilor palestiniene: Fâşia Gaza, sub controlul Hamas, de o parte, şi, de cealaltă, Cisiordania, ocupată de 50 de ani de armata israeliană şi condusă de Autoritatea Naţională Palestiniană. Diferitele tentative de reconciliere au eşuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.