Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier portughez Jose Socrates, inculpat pentru corupţie

ciocanel judecator

Fostul premier socialist portughez Jose Socrates a fost pus sub acuzare miercuri pentru luare de mită, spălare de bani şi alte infracţiuni, a anunţat Biroul procurorului general al Portugaliei, potrivit Reuters şi AFP. Fostul şef al guvernului portughez din perioada 12 martie 2005 - 21 iunie 2011 a făcut obiectul unei anchete lansate în 2014, a anunţat Parchetul portughez, care îl bănuieşte pe fostul lider socialist de luare de mită în valoare de 24 de milioane de euro.

El este unul dintre cei 28 de acuzaţi (18 persoane şi nouă societăţi comerciale) din dosarul 'Operación Marqués'. Printre cei acuzaţi se află Carlos Santos Silva, un prieten al fostului premier, şi un fost preşedinte al băncii Espírito Santo (BES), Ricardo Salgado.

Socrates, care a condus guvernul portughez în perioada 12 martie 2005 - 21 iunie 2011, este acuzat de comiterea a 31 de infracţiuni între 2006 şi 2015: trei de corupţie pasivă, 16 de spălare de bani, nouă de falsificare de documente şi trei de fraudă fiscală. Concret, conform actului de acuzare ce cuprinde peste 4.000 de pagini, Socrates şi complicii săi ar fi acumulat în Elveţia o sumă estimată la 'peste 24 de milioane de euro' în schimbul favorurilor acordate mai multor societăţi, printre care banca Espirito Santo, care a falimentat în vara lui 2014 pe fondul unor nereguli contabile.

De la arestarea sa spectaculoasă în noiembrie 2014, fostul politician, acum în vârstă de 60 de ani, nu a încetat să-şi susţină nevinovăţia. După ce a stat peste 9 luni în arest preventiv, el a fost plasat în arest la domiciliu şi ulterior pus în libertate, în octombrie 2015. ''Acuzaţia este nefondată'', au reacţionat avocaţii lui Jose Socrates, care au adăugat într-un comunicat că intenţionează să facă uz de 'toate mijloacele legale' pentru a asigura apărarea clientului lor, conform Agerpres. Decizia Parchetului portughez era aşteptată de câteva luni, după mai multe amânări cauzate de întârzierile în cererile de cooperare internaţională şi descoperirea de noi fapte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.