Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad îl laudă pe Donald Trump

Mahmoud Ahmadinejad

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad i-a scris lui Donald Trump, lăudându-l pe preşedintele american şi urându-i succes în mandatul său, au informat duminică mass media locale, citate de DPA și preluat de agerpres.

Trump are "şansa istorică, prin noi reforme, de a fi pionierul unor evoluţii inovatoare şi măreţe, putând face astfel istorie", a relatat portalul Dolate Bahar că ar fi scris fostul şef al statului iranian în scrisoarea pe care i-a adresat-o liderului de la Casa Albă. 

Totodată, Ahmadinejad, în vârstă de 60 de ani, a mai scris că astfel de demersuri inovatoare ale lui Trump ar putea pune capăt celor 38 de ani de tensiune dintre Iran şi SUA. 

DPA notează că nu este clar dacă Ahmadinejad - care a fost preşedinte al Iranului între 2005 şi 2013 - a scris respectivul text în calitate oficială sau este vorba doar despre o iniţiativă personală a politicianului iranian. 

Trump a criticat în repetate rânduri acordul nuclear semnat de Iran şi de comunitatea internaţională, inclusiv de către SUA, în timp ce Ahmadinejad este considerat unul dintre cei mai instabili şi mai controversaţi politicieni radicali din Iran. 

Unii comentatori iranieni au declarat că scrisoarea către Trump este doar o încercare a lui Ahmadinejad, care de patru ani nu se mai află în centrul politicii iraniene, de a ajunge pe prima pagină a ziarelor. 

"Excelenţa voastră (Trump - n.r.) a descris onest sistemul politic din SUA şi structura sa electorală drept corupte şi împotriva (intereselor) publice. Sistemul electoral american a aservit decenii la rând vocea poporului în favoarea unei anumite minorităţi", afirmă Ahmadinejad în scrisoarea publicată în persană şi în engleză pe pagina sa de internet, citată de AFP. 

Ahmadinejad îi cere lui Trump să pună capăt intervenţiilor americane în Orientul Mijlociu şi "aroganţei" predecesorilor săi. În privinţa ordinului executiv, acum suspendat, prin care Trump a interzis intrarea în SUA a cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane, printre care şi Iranul, Ahmadinejad a subliniat că prezenţa a peste un milion de iranieni pe teritoriul american "a jucat un rol major în dezvoltarea SUA". 

Fostul preşedinte iranian mai remarcă în scrisoarea sa că "marii oameni ai Istoriei au făcut dovada celui mai înalt respect la adresa femeilor", în condiţiile în care Trump a exprimat opinii misogine la adresa femeilor, comentează AFP. 

Agenţia France Presse aminteşte că Ahmadinejad obişnuieşte să le scrie liderilor lumii. El le-a scris predecesorilor lui Trump, Barack Obama şi George W. Bush, precum şi cancelarului german Angela Merkel. 

După alegerea la Casa Albă a lui Donald Trump, în noiembrie 2016, mulţi iranieni au remarcat "similitudinile" de comportament dintre Trump şi fostul preşedinte iranian. "Când Ahmadinejad spunea că intenţionează să exporte maniera sa de a guverna, nu l-am luat în serios", a scris unul dintre aceştia pe reţelele sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.