Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte ucrainean îi cere lui Trump să facă pace în ţara răscolită de război civil

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, refugiat în prezent în Rusia, l-a îndemnat pe preşedintele american Donald Trump într-o scrisoare să acţioneze pentru a opri războiul din estul Ucrainei, provocat în parte, în opinia lui, de acţiunile 'iresponsabile' ale fostei administraţii Barack Obama, informează AFP, conform agerpres.

'I-am scris preşedintelui Trump pentru a-i spune: războiul trebuie să înceteze', a anunţat Ianukovici în timpul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: În ciuda opoziţiei lui Dodon, NATO încearcă să-şi deschidă un birou la Chişinău

În scrisoare, dată publicităţii miercuri, Ianukovici îl îndeamnă pe Trump 'să ia măsuri urgente şi exhaustive' pentru a pune capăt ostilităţilor în estul Ucrainei, unde un conflict armat între puterea prooccidentală şi rebelii proruşi a făcut peste 10.000 de morţi din martie 2014 până în prezent.

'Vă cer să acţionaţi pentru a apăra drepturile omului în Ucraina, pentru a restaura democraţia şi legea', a notat Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după ce a fost destituit de parlamentul ucrainean în februarie 2014, în urma unei mişcări de contestare proeuropeană.

Mişcarea din Maidan, care a început în piaţa centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013, s-a încheiat trei luni mai târziu, după o sângeroasă represiune şi uciderea a circa o sută de manifestanţi şi douăzeci de poliţişti în confruntări.

Instalarea proeuropenilor la putere a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea unui conflict sângeros cu separatişti proruşi.

Responsabili ai Administraţiei lui Barack Obama 's-au amestecat activ în situaţie, luând partea protestatarilor', aminteşte Ianukovici, care asigură că războiul din estul Ucrainei constituie, între altele, 'rezultatul unor acţiuni iresponsabile ale unor oameni politici ucraineni şi occidentali'.

Razii ANTITERO în Istanbul. 35 de jihadişti au fost luaţi din pat la primele ore ale dimineţii

Ianukovici a anunţat că a trimis scrisori similare cancelarului federal german Angela Merkel, preşedinţilor francez şi rus, Francois Hollande şi Vladimir Putin, precum şi preşedintelui Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, solicitându-le să le ceară autorităţilor ucrainene o anchetă 'corectă, obiectivă şi deschisă' cu privire la evenimentele sângeroase din Maidan, în februarie 2014.

'Am dovezi şi date suplimentare care ar putea ajuta la identificarea adevăraţilor organizatori ai măcelului în masă din Maidan', susţine Ianukovici. 'Nu vreau să mă răzbun pe nimeni, dar visez că pacea şi viaţa normală vor reveni în Ucraina', a adăugat fostul preşedinte ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.