Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO VIRAL. Protest in fata Guvernului, nemaintalnit in Romania. Ce se ascunde in spatele lui

O serie de fotografii au devenit virale pe retelele de socializare in aceasta dimineata. O instalatie interesanta reprezentand oameni de paie imbracati in costum, asezati pe scaune metalice in piata Victoriei a fost interpretata de trecatori ca un protest nemaintalnit, la adresa Guvernului.

Oamenii de paie au fost vazut ca reprezentari ale ministrilor, iar unul dintre acestia, asezat pe un scaun mai inalt decat al celorlalti a fost interpretat ca o reprezentare a premierului.

"Aseara, tarziu. Bucuresti, Piata Victoriei, langa cladirea Guvernului. Niste tipi apar cu un camion, descarca niste scaune albastre, pun pe ele niste statui foarte interesante, imbracate in costum. Apar niste politisti si cateva zeci de jandarmi.
'E arta domne, e reclama la un spectacol' - le explica gruparea de soc din camion.
Politistii se codesc ( 'da sa nu fie pirotehnice sa le dati foc, ca nu e voie' - 'nu domle, suntem artisti' - 'bine, dar doar o ora')

Imi e frica sa scot aparatul. Dau eu ocoale, apoi ma intalnesc cu un amic, revenim. Lumea trecea pe acolo si li se rupea de ce se intampla. Intreb: Pot sa fac si io o poza? 'Da, sigur.' Da ce e aici? 'Pai sunt ministrii la masa la guvern si ala sus e primul ministru', zic oamenii din camion. (...)

Mi se pare cea mai tare chestie posibila, si ala de pe scaunul inalt e Ponta suta in mie, el e, are toate trasaturile", a scris pe Facebook cel care a realizat fotografiile prezentate in articol.

STIRIPESURSE.RO a aflat cine a organizat 'protestul', pe care oamenii l-au apreciat atat de tare si in care au gasit semnificatii ascunse, simbolismul acestuia permitand acest lucru.

Instalatia artistica face parte din spectacolul teatrului Nottara 'Calatoria'. Potrivit reprezentatilor teatrului, instalatia poate fi interpretata ca protest sau cel putin ca o critica, 'trimiterea la politic fiind evidenta'.

Spectacolul insa nu are neaparat o tema politica, dar este incarcat de semnificatii si lasa loc spectatorilor la propriile interpretari, productia avand note suprarealiste si atingand teme multimple legate de societatea contemporana.

Piesa de teatru „Călătoria” prezintă periplul unui ceasornicar, în curtea căruia cade o elice, care la scurt timp îi este furată. Derutat de eveniment, el începe să rătăcească prin oraş, unde îşi reîntâlneşte fiul. Cei doi îşi continuă călătoria împreună şi caută drumul spre locuinţa lor de demult. Spectacolul inedit începe în Sala George Constantin, continuă într-un autobuz cu etaj şi are finalul la Journey Pub.

Regia piesei îi aparţine lui Gavriil Pinte, iar rolul principal este jucat de actorul Ion Haiduc.

"Ce să fie o elice căzută în curtea unui ceasornicar? Semnul eliberarii de frică. Dar când elicea e furată, odiseea căutării ei își duce personajele prin infern. Un bun prilej plin de umor si muzică, de a recupera timpul pierdut.
O altfel de odisee...

Într-o noapte, unui Ceasornicar îi cade în curte o elice. Omul e derutat. Dar e sfătuit să-şi îndure... elicea şi din acel moment nu se mai teme de nimic din ce ar fi să i se mai întâmple. Însă, la scurt timp, elicea îi e furată. De-atunci, Ceasornicarul începe să rătăcească prin oraş. Rătăceşte, rătăceşte şi nu mai nimereşte acasă. După mult timp se regăseşte cu Fiul său, şi el rătăcitor. Împreună caută drumul spre locuinţa lor de demult, spre locul/paradisul lor pierdut. Începe astfel o călătorie dificilă; cei doi trec din nou (înainte? înapoi?) prin punctele nodale ale rătăcirilor; sunt însoţiţi în această călătorie-terapie de un grup histrionic. Trec astfel, împreună, pe la cabinete speciale, ateliere modeste şi chiar pe la „baluri electorale”.

E o altfel de odisee... sau o trecere prin infern (unul deloc terifiant, dimpotrivă, umil)... sau o anamneză... o încercare de recuperare a timpului pierdut... o luare de bun-rămas? Cine ştie? Montarea pune spectatorul la încercare... cu convingerea că, el, publicul, e un musafir care are dreptul la propriile sale analogii, la deschideri reale spre propriul său imaginar. Spectacolul fiind unul... muzical, pe versurile nostime ale lui Constantin Abăluţă şi pe muzica originală a lui Ioan Dobrinescu, nu ar trebui să mire pe (mai) nimeni că ne trimite spre călătoria lui Orfeu. Şi toate acestea trebuie să se întâmple... ca Ceasornicarul să fie, într-un fel sau altul, salvat. Şi nu se ştie dacă asta e mult sau puţin", se arata in prezentarea piesei.

content-image

sursa foto: Eli Driu Photo Blog / Facebook

content-image

content-image

content-image

content-image

sursa foto: Lazar Dinu / Facebook

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.