Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fragmentează Cioloș dreapta?

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Dacian Cioloș

După ce negocierile pentru intrarea lui Cioloș în PNL au fost stopate, fostul premier nu pare să aibă o misiune mai ușoară nici în discuțiile cu USR. Așadar, după anunțul înființării unei platforme civice, următorul pas vehiculat în piață este cel al înființării unui partid.

Principalii artizani ai intrării lui Cioloș în PNL au fost vechii pedeliști, speriați de faptul că pot pierde puterea în partid, Cătălin Predoiu fiind un candidat care nu mai sperie pe nimeni. Dinspre USR, tabăra Clotilde Armand este cea care îl vrea pe fostul premier în echipa de conducere.

Sondaj în USR pentru Cioloș

Dacă Cioloș nu va avea succes nici în cadrul negocierilor cu formațiunea lui Nicușor Dan și se va apuca să-și înființeze un nou partid politic, acesta va produce exact efectul despre care avertiza anul trecut: fragmentarea și mai tare a dreptei.

Dacă în urma congresului, vechii pedeliști vor pierde accesul la putere, nu este exclus ca unii dintre aceștia să-și găsească locul în partidul lui Cioloș. În fond, acesta nu are experiență de partid, nu a demonstrat dacă este sau nu capabil să crească o organizație de la zero. Și cine ar putea ajuta mai mult dacă nu unii dintre vechii pedeliști, recunoscuți pentru abilitățile de organizare?

Pe de cealaltă parte, situația din USR este poate și mai clară. După ce soțul Clotildei Armand a fost exclus din partid după o declarație în care îl critica pe Matei Păun, războiul dintre cele două tabere cunoaște un nou episod. Dacă am spus deja că fosta candidată la Primăria Sectorului 1 este principala susținătoare a venirii lui Cioloș în USR, ei bine, unul dintre principalii oameni care se opun acestei mișcări ar fi Chiar Matei Păun.

Dacă peste aceste diferențe mai adăugăm și sesizarea internă pe care o colegă consilier local al Sectorului 1 i-a făcut-o lui Clotilde Armand, vorbind despre atitudinea nepotrivită și despre desele absențe de la ședințe ale acesteia din urmă, varianta ca numărul 2 din USR să părăsească partidul pentru a veni alături de Cioloș nu mai pare atât de improbabilă.

Rămâne de văzut dacă Cioloș își va asuma crearea unui nou partid sau va prefera să se implice de pe margine, prin intermediul ONG-ului anunțat. Iar dacă își va crea totuși un partid, în ce măsură va reuși să atragă de partea sa o pătură nouă de electorat, sau va rupe din actualii votanți PNL și USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.